Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Busha bude v Izraeli strážiť 10 500 policajtov

George W. Bush
George W. Bush (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Najvyšší stupeň pohotovosti všetkých bezpečnostných zložiek zaviedli v Izraeli a na palestínskych územiach pred návštevou amerického prezidenta Georgea Busha.

V Izraeli sa bude o Bushovu bezpečnosť starať 10 500 policajtov, pohraničníkov a príslušníkov tajnej služby. V Rámalláhu na Západnom brehu nasadia 4000 policajtov. "Ide o najväčšiu operáciu od návštevy pápeža v roku 2000," povedal izraelský policajný hovorca Micky Rosenfeld. Bezpečnostná operácia na ochranu amerického prezidenta na nepokojnom Blízkom východe dostala názov Clear Sky (Jasná obloha).

Od stredy do piatku budú v Jeruzaleme a v Rámalláhu uzavreté mnohé ulice a dokonca celé časti mesta. Na strechách rozmiestnia ostreľovačov. "Táto návšteva paralyzuje Jeruzalem. Bude nemožné dostať sa k blízkosti miest, kde bude bývať alebo ktoré navštívi," povedal nemenovaný izraelský predstaviteľ. Oblasť vládneho komplexu v Rámalláhu, kde sa Bush stretne s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom, bude úplne odrezaná od zvyšku mesta. Bush navštívi aj mesto Betlehem.

Bush pricestuje do Izraela na svojom špeciále Air Force One a privezie si vlastné vrtuľníky, nákladné lietadlá a 20 obrnených limuzín. Sprevádzať ho bude 400 amerických bezpečnostných pracovníkov a asi 200 zamestnancov Bieleho domu. Bush bude bývať v jeruzalemskom historickom hoteli Kráľ Dávid.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu