Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stanislawa kvôli krádeži kávy zavreli na psychiatriu: Vysúdil megaodškodné, z toho sa vám zatočí hlava

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA – Poliak si prešiel peklom. Osem rokov strávil na psychiatrii kvôli krádeži kávy. Teraz sa dostal na slobodu a je z neho milionár. Vysúdil totiž obrovský balík peňazí.

Rekordné odškodnenie prisúdil poľský súd mužovi, ktorý musel stráviť osem rokov na psychiatrii kvôli krádeži niekoľkých balíčkov kávy. O verdikte informoval spravodajský server Onet. Krakovský súd podľa portálu súhlasil s argumentáciou poškodeného a nariadil ho odškodniť dvoma miliónmi zlotých (453.782 eur).

Desivé slová polície o masovom vrahovi (†42) z Ostravy: Chcel zabiť čo najviac ľudí!

V súčasnosti šesťdesiatdvaročný muž, predstavený len ako "pán Stanislaw", bol z nútenej liečby v psychiatrickej liečebni v meste Rybnik prepustený v zime pred štyrmi rokmi. Strávil tam osem rokov, pretože v krakovskom hypermarkete ukradol sedem balíčkov kávy. Súd vtedy rozhodol, že zlodej trpí paranoidnou schizofréniou a že je pravdepodobné, že podobný čin spácha aj v budúcnosti, pretože už mal na svedomí niekoľko odsúdení za drobné krádeže. Súd preto nariadil nútenú liečbu na psychiatrii.

Stanislawa kvôli krádeži kávy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Muž skončil v liečebni v Rybniku, kde ho podrobili liečbe elektrickými šokmi a dostával aj lieky, ktoré - ako neskôr uviedli súdni znalci - boli z lekárskeho hľadiska neodôvodnené. Tamojšie lekárske posudky mu navyše nedávali nádej, že vôbec niekedy liečebňu opustí. Celkom štrnásťkrát padlo rozhodnutie, že sa muž musí ďalej liečiť a nesmie opustiť liečebňu.

Na slobodu sa dostal až potom, čo sa prípadu ujal krakovský advokát, ktorý už dosiahol oslobodenie dvoch iných pacientov, takisto roky zatvorených v liečebni v Rybniku. O Stanislawovom prepustení z liečebne nakoniec rozhodol až najvyšší súd, ktorý kriticky zhodnotil verdikt krakovského súd s tým, že nebol dôvod uplatniť voči dotyčnému najprísnejšie opatrenia.

Muž kvôli odškodneniu vyhral tri súdne procesy. Pôvodne dostal 200.000 zlotých (45.378 eur), ale žiadal až 11 miliónov (takmer 2,5-milióna eur). Odvolací súd v Krakove mu nakoniec prisúdil dva milióny (453.782 eur), čo je aj tak v poľských podmienkach rekordná výška. Tento verdikt je už právoplatný, dodal Onet.

Viac o téme: SúdPsychiatriaKrádežOdškodné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu