Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sexuálny škandál v katolíckej cirkvi: Stovky mníchov a mníšok v Nemecku zneužívali zverencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BONN - V prípade zneužívania v katolíckej cirkvi v Nemecku figuruje minimálne 654 mníchov a mníšok. Zneužívania sa mali dopúšťať na deťoch, dospievajúcich a zverencoch. V jednom v stredu zverejnenom prieskume v Bonne medzi rehoľnými spoločenstvami vyplynulo, že sa ako obete sexuálneho zneužívania prihlásili 1412 muži a ženy.

Podľa výsledkov k zneužívaniu došlo u najmenej 22 percent mníšok a 69 percent mníchov. Z tých, ktorí boli označení za páchateľov, už 80 percent zomrelo. Ale 95 obvinených je však stále členmi ich náboženských rádov a ďalších 37 z rádov rezignovalo, píše stránka katholisch.de.

Nevysloviteľné utrpenie

Nie len tieto činy spôsobili "nevysloviteľné utrpenie" u obetí. "Ale aj spôsob, akým zodpovedné osoby a iní členovia rádov jednali s postihnutými a ich svedectvami, týchto ľudí opätovne zranilo, keď našli odvahu sa otvoriť a urobili spoločný krok na ceste, dúfajúc, že sa uzdravia - veľmi to ľutujeme a znova priznávame naše zlyhanie," hovorí sa vo vyhlásení rádov. Kritici stále obviňujú rády, že odďaľujú prepracovanie procesov v kláštoroch. Už začiatkom roku 2019 priznal pápež František sexuálne zneužívanie mníšok v katolíckej cirkvi.

Viac o téme: MníškyKatolícka cirkevSexuálne zneužívanieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu