Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Afričan, ktorý v Česku znásilnil dievča (16), ide do basy: FOTO Súd mu vymeral vyšší trest

Abdalláh Ibráhím Diallo Zobraziť galériu (3)
Abdalláh Ibráhím Diallo (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

ÚSTÍ NAD LABEM – Afričan, ktorý v okrese Litoměřice znásilnil neplnoleté dievča, dostal štvorročný trest odňatia slobody. V pondelok o tom rozhodol súd v Ústí nad Labem. Rozsudok je právoplatný, možno proti nemu podať len dovolanie.

Češka (16) prežila horor, muž afrického pôvodu ju znásilnil priamo na poli: Súd ho poslal do väzby

Súd sprísnil pôvodný dvojročný trest. Vyhovel tak vyhovel odvolaniu štátnej zástupkyne. Ústavnú liečbu označil súd za potrebnú.

„Je nesporné, že predmetný skutok bol spáchaný tak, ako bolo popísané a preukázané,“ uviedol sudca Roman Dobeš. Odsúdený bol muž za znásilnenie a za krádež. Páchateľ je podľa súdu trestne zodpovedný, aj keď čin spáchal v stave zmenšenej príčetnosti.  

Obhajca Vlastimil Beránek po vynesení rozsudku uviedol, že o dovolaní sa poradí so svojím klientom. Štátna zástupkyňa Andrea Janáková odmietla rozhodnutie komentovať. Hovorca krajského súdu Jiří Barč novinárom povedal, že o tom, kedy Abdalláh Ibráhím Diallo začne ústavnú liečbu, rozhodne väznica. Jasné tak zatiaľ nie je, či si muž najprv odpyká trest, alebo nastúpi na liečbu.

Abdalláh Ibráhím Diallo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Diallo bol niekoľko týždňov pod dohľadom v psychiatrickom ústave, keďže podľa znalca trpí schizofréniou a v čase znásilnenia malo byť jeho sebaovládanie na zníženej úrovni, informovala televízia Nova. Následne vypracovali posudok aj odborníci z Bohníc, ktorí naopak tvrdia, že jeho ovládacie schopnosti neboli nijako narušené.

Hrozil mu až 10-ročný trest za mrežami

Mužovi hrozilo odňatie slobody na dva roky až desať rokov. Dvojročný trest sa javí podľa odvolacieho súdu neprimerane mierny vzhľadom na to, že čin spáchal na dievčati, ktoré ešte nemalo šestnásť rokov a nemalo žiadne sexuálne skúsenosti.

Pojednávanie sa v pondelok konalo za prísnych bezpečnostných opatrení. Na hlavné pojednávanie prišli ráno členovia a sympatizanti radikálnej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS). V priebehu dňa budovu súdu opustili.

Vyjadrovanie cudzinca pred súdom bolo zmätené. Komunikoval vo francúzštine. Dlho v pondelok hovoril o knihách, ktoré dostal vo väznici. Nakoniec sa ukázalo, že to bola obžaloba a rozsudok litoměřického súdu. Po vynesení rozsudku bolo jeho vyjadrovanie opäť nezrozumiteľné a predseda senátu ho nechal odviesť.

Abdalláh Ibráhím Diallo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Podľa sudcu sa ponúkalo uložiť aj vyhostenie. „Nie je to ale možné, pretože sa doteraz nepodarilo zistiť štátnu príslušnosť obžalovaného,“ uviedol Dobeš.

Podľa obžaloby dievča znásilnil Afričan, ktorý neúspešne žiadal o azyl v Nemecku, kde bol trikrát trestaný a v roku 2017 mu bol azyl zamietnutý. Po poludní 18. júna 2019 na ceste pri obci Lukavec zozadu chytil za rameno maloletú, zvalil ju do trávy, bozkával ju. Hoci sa dievčina bránila, vykonal na nej nechránenú súlož a pri odchode jej odcudzil mobilný telefón. Dievča malo v čase činu 15 rokov. Muž na súde povedal, že si na čin nepamätá, nevie, či mal s dievčaťom pohlavný styk.

Viac o téme: ZnásilnenieAfričanLukavec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu