Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodca KĽDR priznáva ekonomické problémy: Krajina čelí istým nedostatkom

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu priznal, že jeho plán na zlepšenie ekonomickej situácie v krajine je zatiaľ neúspešný, informovala v piatok agentúra AP.

Kim na zasadnutí Kórejskej strany práce uznal, že ekonomika krajiny čelí istým "nedostatkom" v dôsledku "nečakaných a nevyhnutných výziev vo viacerých aspektoch a situácie v oblasti okolo Kórejského polostrova".

Podľa vyhlásenia Kórejskej strany práce sa ekonomická situácia krajiny "nezlepšila v dôsledku vážnych vnútorných a vonkajších záležitostí". Strana tak narážala na sankcie, ktoré na Severnú Kóreu uvalili Spojené štáty, ale aj na koronakrízu a nedávne rozsiahle záplavy v krajine. "Životná úroveň občanov sa výrazne nezlepšila," dodala strana.

V piatkovom vydaní severokórejských novín Rodong Sinmun minister chemického priemyslu Čang Gil-ryong priznal, že práve jeho ministerstvo nesie zodpovednosť za zlyhanie. Kim predstavil svoj päťročný plán rozvoja na zjazde Kórejskej strany práce v roku 2016 - prvom zjazde po 36 rokoch. Cieľom plánu bolo zredukovať časté výpadky elektriny v krajine a zlepšiť poľnohospodársku a priemyselnú výrobu. Severokórejský vodca má predstaviť nový plán ekonomického rozvoja na ďalšom zjazde strany v januári.

Viac o téme: Kim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu