Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Zničené lesy, strach o domovy a vyhasnuté životy: Kaliforniu stále sužujú požiare

Požiare zničili už veľké územie v štáte Kalifornia Zobraziť galériu (3)
Požiare zničili už veľké územie v štáte Kalifornia (Zdroj: SITA/Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group via AP)

SANTA CRUZ - Najmenej päť životov a vyše 30 zranených si už vyžiadali desiatky lesných požiarov, ktoré sužujú severnú časť amerického štátu Kalifornia. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Jednou z obetí je obyvateľ okresu Solano, ktorý sa nachádza pri Sanfranciskom zálive. Jeho úmrtie bez ďalších podrobností nahlásil miestny šerif Thomas A. Ferrara. Ďalší traja civilisti zahynuli v okrese Napa, informovali miestni hasiči. V strednej časti Kalifornie zahynul zase v stredu pri hasení pilot helikoptéry, ktorá sa zrútila.

 

 

Kalifornský guvernér Gavin Newsom označil požiare za jasný dôkaz klimatických zmien. "Ak popierate klimatické zmeny, príďte do Kalifornie," povedal na videozázname určenom pre nominačný zjazd demoktratov.

Požiare zničili už veľké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group via AP)

Kaliforniu momentálne sužujú viac ako dve desiatky veľkých požiarov, ktoré vyťažujú kapacitu miestnych hasičských zborov. Požiare spôsobilo bezprecedentné množstvo úderov blesku, ktorých tam v priebehu niekoľkých dní zaznamenali takmer 11.000, uvádza AP. 

 

 

Plamene dosiaľ zničili 175 domov a iných objektov, pričom ohrozených je miestnych hasičov približne ďalších 50.000 budov. Celkovo dosiaľ pri požiaroch utrpelo zranenia 33 civilistov a hasičov a prinajmenšom dve osoby sú nezvestné. Lesné požiare sú v Kalifornii čoraz častejšie a rozsiahlejšie. Doposiaľ najničivejší požiar v dejinách tohto amerického štátu vypukol v novembri 2018 a vyžiadal si 86 obetí na životoch.

Požiare zničili už veľké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group via AP)

Viac o téme: LesPožiarOheňHasičiKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu