Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Texase a Louisiane evakuujú takmer 400-tisíc ľudí: Ohrozuje ich hurikán Laura

Úrady nariadili v utorok evakuáciu státisícov ľudí na juhovýchodnom pobreží USA Zobraziť galériu (2)
Úrady nariadili v utorok evakuáciu státisícov ľudí na juhovýchodnom pobreží USA (Zdroj: SITA/AP/David J. Phillip)

NEW ORLEANS - Úrady nariadili v utorok evakuáciu státisícov ľudí na juhovýchodnom pobreží USA po tom, ako tropická búrka Laura zosilnela na hurikán, ktorý podľa predpovedí môže zasiahnuť americké štáty Louisiana a Texas. Pre ohrozené oblasti boli vydané varovania pred záplavami a silným vetrom, informovala agentúra AP.

Opustiť svoje domovy nariadili úrady viac ako 385.000 obyvateľom miest Beaumont, Galveston a Port Arthur v štáte Texas ako aj v nízkopoloženom štáte Louisiana, kde podľa predpovedí môžu vysoký príliv a takmer 4-metrové vlny zatopiť celé oblasti.

Podľa predpovedí amerického Národného centra pre hurikány (NHC)sa môže Laura stať hurikánom tretej kategórie ešte predtým, než sa v noci na štvrtok dostane nad pevninu. Sprievodný vietor s rýchlosťou okolo 185 kilometrov za hodinu by mohol spôsobiť rozsiahle škody.

V Texase a Louisiane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/David J. Phillip)

"Oceán má všade dostatočnú teplotu, aby umožnil vznik hurikánu minimálne tretej kategórie. Voda pod hurikánom bude veľmi teplá až kým sa nedostane nad na americkú časť pevniny v Mexickom zálive," uviedol Ed Rappaport z NHC.

Predtým, než Laura ešte ako tropická búrka zasiahla v pondelok Kubu, kde spôsobila silné dažde a záplavy, zapríčinila v nedeľu najmenej 20 úmrtí na Haiti. V dôsledku búrky tiež zahynuli štyria ľudia v hlavnom meste Dominikánskej republiky Santo Domingo. Americkí meteorológovia očakávajú, že tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne bude nadpriemerne aktívna.

Viac o téme: EvakuáciaHurikánHrozbaTexasLouisiana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu