Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivá správa: Mikroplasty sa prvýkrát našli aj v ľudských orgánoch! Aké to bude mať následky?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHOENIX - Mikroplasty sú vo vzduchu, vo vode a v zvieratách, ktoré jeme. Teraz boli malé plastové častice objavené prvýkrát u ľudí - v ich  vnútorných orgánoch.

Už najneskôr v roku 2018 je jasné, že pitie z plastového pohára zanechá na ľudskom organizme stopy. V tom čase vedci z Viedne ukázali, že mikroplasty možno nájsť aj vo vzorkách ľudskej stolice. Nebolo však jasné, či sa tieto plastové častice, ktorých prijímame okolo 250 gramov ročne, jednoducho dostanú do čriev a potom sa okamžite znovu vylučujú, alebo či sa v nás hromadia.

Stále však nie je jasné, ako plastové častice ovplyvňujú ľudské zdravie. Teraz je však isté, ako vedci USA nedávno oznámili na tohtoročnom jesennom stretnutí American Chemical Society, že častice, ktoré majú veľkosť len niekoľko mikrometrov, už prenikli hlboko do našich orgánov a tkanív.

Mikroplasty v dôležitých orgánoch

Tím vedený Charlesom Rolskym z Arizonskej štátnej univerzity našiel to, čo hľadal v 47 vzorkách, ktoré skúmali na častice s veľkosťou len niekoľko mikrometrov - a to v orgánoch, ktoré majú dôležitú filtračnú funkciu: pľúca, pečeň, slezina a obličky.

Dokázali tiež zistiť kontroverznú chemickú zlúčeninu bisfenol A, ktorá sa používa pri výrobe plastov, vo všetkých štyroch orgánoch a vo všetkých vzorkách.

Čo môže spôsobiť

Podľa rôznych štúdií môže už malé množstvo bisfenolu A poškodiť nervy alebo spôsobiť rakovinu. Meniť tiež môže hormóny a vyvolať vysoký krvný tlak. Ďalej môže spôsobiť erektilnú disfunkciu, srdcové problémy a oslabiť ďasná a vyvolať alergické reakcie. Preto napríklad EÚ zakázala jeho používanie v dojčenských fľašiach a cumlíkoch.

Neškodné alebo zdravie ohrozujúce?

Vedci sa obávajú prenikania malých častíc do orgánov. Rolskeho kolega Varun Kelkar povedal pre Spektrum.de: "Nechcem byť alarmistom, ale je znepokojujúce, že tieto biologicky neodbúrateľné častice sa tiež ukladajú do ľudského tkaniva a hromadia sa tam."

V súčasnosti nikto nemôže povedať, či je plast v našom tele neškodný alebo či predstavuje vážne zdravotné riziko. Druhá možnosť by nebola vzhľad na stále rastúcu výrobu plastov veľmi peknou predstavou.

Viac o téme: PlastyZdravieMikroplastyVnútorné orgányBifenol A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu