Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Konflikt vo Venezuele stále neutíchol: Národné zhromaždenie odmietlo parlamentné voľby

Opozičný líder Juan Guaidó Zobraziť galériu (2)
Opozičný líder Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix, File)

BOGOTA - Venezuelské národné zhromaždenie v utorok parlamentné voľby naplánované na 6. decembra označilo za "frašku" a žiadalo podniknutie krokov v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Národné zhromaždenie, ktoré je považované za poslednú baštu opozície, uviedlo, že voľby sú "organizované tyraniou, ktorá sa usiluje uzurpovať zákonodarnú moc". Národné zhromaždenia vyjadrilo vďačnosť členským krajinám Európskej únie, Limskej skupine združujúcej niektoré krajiny Latinskej Ameriky a Kanadu i Spojeným štátom za ich minulotýždňové vyhlásenie, v ktorom spochybnili užitočnosť decembrových volieb a žiadali vytvorenie dočasnej vlády s cieľom uskutočniť transparentné voľby.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

Hlavné opozičné strany plánujú tieto voľby bojkotovať. Tvrdia, že ide o pokus vlády prezidenta Nicolása Madura zmocniť sa podvodom Národného zhromaždenia. Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó sa ešte v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a za hlavu štátu ho uznali desiatky krajín sveta. Nepodarilo sa mu však zosadiť Madura, ktorému poskytujú podporu Rusko, Čína, Kuba či Irán.

Vládnuca Zjednotená socialistická strana Venezuely (PSUV) v utorok odmietla údajný plán USA na bojkot volieb. "Železnú vôľu Venezuelčanov" hlasovať v parlamentných voľbách nezlomí diplomatický nátlak, hospodárske vydieranie alebo hrozba invázie, uviedla PSUV v súvislosti hospodárskymi sankciami zo strany USA a možným vyslaním vojakov do Venezuely.

Viac o téme: VoľbyVenezuelaNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu