Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Severné Macedónsko so staronovou vládou: Parlament po voľbách vyhlásil za premiéra Zaeva

Zvolený premiér Severného Macedónska Zoran Zaev Zobraziť galériu (2)
Zvolený premiér Severného Macedónska Zoran Zaev (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

SKOPJE - Severomacedónsky parlament v noci na pondelok znovu zvolil sociálneho demokrata Zorana Zaeva za predsedu vlády. Podporu mu vyslovilo 62 poslancov, 51 hlasovalo proti, sedem nebolo prítomných, informovala agentúra AFP.

Predčasné parlamentné voľby z 15. júla tesne vyhral Zaevov Sociálnodemokratický zväz Macedónska (SDSM), ktorý obsadil 46 zo 120 kresiel jednokomorového parlamentu. Druhou najsilnejšou stranou sa stali nacionalisti z Vnútornej macedónskej revolučnej organizácie - Demokratickej strany macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE), ktorá získala 44 mandátov.

Po dvoch týždňoch zložitých rokovaní sa SDSM dohodol na vytvorení koalície s Demokratickým zväzom pre integráciu (DUI), najväčšou zo strán zastupujúcich záujmy albánskej menšiny, ktorá disponuje 15 poslancami. DUI bola už súčasťou Zaevovej vlády, ktorá v januári odovzdala moc do rúk kabinetu technokratov.

Zvolený premiér Severného Macedónska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Zaev bol premiérom od 31. mája 2017 do 3. januára 2020. Predčasne odstúpil po tom, ako EÚ jeho krajinu nepozvala na rokovania o členstve, a to napriek tomu, že Macedónsko si zmenilo svoj oficiálny názov na Severné Macedónsko, aby takto ukončilo dlhoročný diplomatický spor so susedným Gréckom. Medzitým vstúpilo do NATO a získalo aj pozvanie na začatie rozhovorov o členstve v EÚ.

Jeho nový kabinet sa skladá zo štyroch podpredsedov vlády a 15 ministrov. Koaličná dohoda stanovuje, že predsedom vlády sa na posledných 100 dní nového volebného obdobia po prvý raz stane etnický Albánec. Pôjde o prvého premiéra z radov albánskej menšiny od rozpadu bývalej Juhoslávie v roku 1991.

Viac o téme: VoľbyZoran ZaevSeverné MacedónskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu