Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepál a India obnovili po mesiacoch napätých vzťahov vzájomné rozhovory

Nepálsky premiér Sher Bahadur Deuba a indický premiér Naréndra Módí
Nepálsky premiér Sher Bahadur Deuba a indický premiér Naréndra Módí (Zdroj: TASR/AP Photo/Manish Swarup)

NAÍ DILLÍ - Vysokopostavení predstavitelia Nepálu a Indie uskutočnili v pondelok prvý vzájomný oficiálny dialóg po tom, čo ich vzťahy boli niekoľko mesiacov pre pohraničné a náboženské spory prerušené. Informovala o tom agentúra DPA.

Videokonferencii predsedali tajomník nepálskeho ministerstva zahraničných vecí Šankar Dás Bairágí a indický veľvyslanec v Nepále Vinaj Mohan Kavatra. K obnoveniu rozhovorov došlo dva dni po tom, čo nepálsky premiér Khadga Prasád Šarmá Olí uskutočnil telekonferenciu s predsedom indickej vlády Naréndrom Módím pri príležitosti 74. výročia nezávislosti Indie. Tento krok naznačil zmiernenie napätia vzájomných vzťahov týchto dvoch krajín.

Rozhovory oboch krajín sa znova obnovili po prvý raz od mája, keď Nepál v máji rozhneval Indiu predstavením novej mapy krajiny, ktorá zahŕňa i územie patriace Indii. Roztržka týkajúca sa novej nepálskej mapy sa začala po tom, ako India otvorila 80-kilometrovú cestu zo severoindického štátu Uttarákhand do priesmyku Lipulech na hraniciach s tibetskou oblasťou Číny. Nepál tvrdí, že približne 19 kilometrov tejto komunikácie prechádza cez územie, ktoré patrí jemu.

Pondelňajšie diskusie boli súčasťou mechanizmu vytvoreného na kontrolu pokroku Indiou financovaných projektov v Nepále vrátane obnovy krajiny po zemetrasení či dopravy a energetickej infraštruktúry. Nepálsky rezort diplomacie v tejto súvislosti uviedol, že obe strany "zdôraznili potrebu rýchlej implementácie bilaterálnych projektov".

Viac o téme: VzťahyRozhovoryObnovenieIndiaNepál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu