Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schyľuje sa k veľkému súboju: Biden a Trump vyhrali primárky v štáte Connecticut

Joe Biden a Donald Trump
Joe Biden a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

HARTFORD - Demokrat Joe Biden a republikán Donald Trump zvíťazili v utorkových primárkach svojich strán v americkom štáte Connecticut, informovala agentúra AP.

Víťazstvo oboch kandidátov, ktorí si takmer iste zmerajú sily v novembrových prezidentských voľbách v USA, sa všeobecne očakávalo, keďže ani jeden z nich nemá reálneho súpera. V primárkach Demokratickej strany v Connecticute porazil bývalý americký viceprezident Joe Biden senátora Bernieho Sandersa a kongresmanku Tulsi Gabbardovú. Podľa prvých čiastkových výsledkov Bidena volilo vyše 83 percent hlasujúcich.

Obaja Bidenovi protikandidáti odstúpili zo súboja už pred niekoľkými mesiacmi, ale ich mená zostali na hlasovacích lístkov v Connecticute, keďže oficiálne nepožiadali o ich odstránenie. Republikánske primárky v štáte Connecticut s prehľadom vyhral úradujúci prezident Donald Trump. Prvé čiastkové výsledky mu pripísali približne rovnaké percento hlasov ako Bidenovi (cca 83 %).

Trumpovým hlavným vyzývateľom tam bol realitný developer Rocky De La Fuente, ktorého podporilo len zhruba päť percent hlasujúcich. V súvislosti s konaním republikánskych primárok v Connecticute sa dokonca objavila kritika z vlastných radov. Samotný šéf republikánov J.R. Romano v tomto štáte ich označil za zbytočné mrhanie peniazmi, keďže Trump nemá dlhodobo nijakého skutočného súpera. V predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2016 zvíťazila v Connecticute demokratická kandidátka Hillary Clintonová nad Trumpom s rozdielom približne 13 percent hlasov.

Viac o téme: VoľbyPrimárkyUSADonald TrumpConnecticutJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu