Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšia rana pre Donalda Trumpa: Jeho tím opúšťa jeden zo strojcov volebného víťazstva

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Tím amerického prezidenta Donalda Trumpa opúšťa jeho dlhoročná spolupracovníčka Kellyanne Conwayová. Poradkyňa americkej hlavy štátu v noci na dnes oznámila, že koncom mesiaca ukončí svoje pôsobenie v Bielom dome, pretože sa potrebuje viac venovať rodine. Trumpa o svojom rozhodnutí informovala v nedeľu, píše denník The Washington Post (WP).

Denník označuje Conwayovú za jedného z najdlhšie slúžiacich poradcov Trumpa. So súčasným šéfom Bieleho domu táto politická konzultantka a komentátorka spolupracovala ešte pred jeho kandidatúrou na prezidentskú funkciu, v roku 2016 potom bola jedným zo strojcov jeho volebného víťazstva. Na to nadviazalo jej pôsobenie v úlohe poradkyne a hovorkyne prezidenta.

Tím amerického prezidenta Donalda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Conroy, File)

Prácu v Bielom dome v novom vyhlásení opísala ako "opojnú" a "pokorujúcu" skúsenosť. Vraj ale s manželom dospela k názoru, že odchod z prezidentovho tímu je momentálne správnym krokom s ohľadom na ich štyri deti, ktoré na jeseň čaká dištančná školská výuka. "Na konci tohto mesiaca sa presuniem z Bieleho domu," citovala Conwayovú agentúra Reuters.

Tím amerického prezidenta Donalda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

"Je to stopercentne moje rozhodnutie a môj hlas. Keď príde čas, oznámim budúce plány. V tejto chvíli ... to bude menej dráma a viac mama," oznámila 53-ročná poradkyňa prezidenta. Ešte predtým ju ale čaká vystúpenie na dnes začínajúcom nominačnom zjazde Republikánskej strany, po ktorom odštartuje finálna fáza kampane pred novembrovými voľbami.

Tím amerického prezidenta Donalda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Ako píše WP, Conwayová bola od Trumpovho nástupu do Bieleho domu jedným z najvýraznejších hlasov vystupujúcich na prezidentovu obranu. Hneď na začiatku jeho mandátu vzbudil veľkú pozornosť jej výrok o "alternatívnych faktoch", ktorým obhajovala nepravdivé tvrdenia vtedajšieho hovorcu Bieleho domu Seana Spicera. Krátko nato ju kritizoval aj Úrad pre vládnu etiku (OGE), keď v televízii vyhlásila, že by si Američania mali kupovať módny tovar z obchodu prezidentovej dcéry Ivanky.

Viac o téme: OdchodPrezidentské voľbyTímPoradkyňaDonald TrumpBiely domKellyanne Conwayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu