Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA budú Guaidóa uznávať za prezidenta aj v prípade neúspechu vo voľbách

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos, File)

WASHINGTON - Osobitný vyslanec Spojených štátov pre Venezuelu Elliott Abrams verí, že kľúčové svetové veľmoci budú uznávať venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa za dočasného prezidenta bez ohľadu na výsledok nadchádzajúcich parlamentných volieb vo Venezuele. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Spojené štáty a väčšina západných a latinskoamerických krajín už neuznáva za venezuelského prezidenta Nicolása Madura z dôvodu obvinení z podvodov vo voľbách v tamojších prezidentských voľbách v roku 2018. Maduro aj napriek tomu ostáva v krajine pri moci.

Guaidó sa za dočasného prezidenta vyhlásil z pozície predsedu parlamentu. Parlament je jedinou štátnou inštitúciou vo Venezuele, v ktorej má väčšinu opozícia. Najväčšie opozičné strany v pondelok oznámili, že plánujú parlamentné voľby bojkotovať. Obávajú sa, že budú zmanipulované.

Abrams v utorok vyhlásil, že Spojené štáty budú aj po týchto voľbách uznávať Guaidóa za dočasného prezidenta, pričom verí, že rovnako budú postupovať aj iné krajiny. "Guaidóa uznalo za prezidenta okolo 60 krajín a očakávam, že všetky ho budú uznávať aj bez ohľadu na tieto zmanipulované voľby," povedal Abrams senátnemu výboru pre zahraničné vzťahy. Abrams dodal, že Spojené štáty svoj postoj nezmenia ani v prípade víťazstva kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena v novembrových amerických prezidentských voľbách.

Viac o téme: USAJuan GuaidóElliott Abrams
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu