Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet migrantov sa za posledné mesiace znížil: Do Grécka ich prišlo z Turecka oveľa menej

Migranti v Grécku
Migranti v Grécku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécko za posledné štyri mesiace zaznamenalo podstatne nižší počet migrantov a utečencov prichádzajúcich z Turecka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Dôvodom je najmä zintenzívnenie hraničných kontrol a čiastočne aj koronavírusová pandémia. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Od apríla do júla tohto roka zaznamenalo Grécko príchod 850 migrantov a utečencov. V rovnakom období v roku 2019 ich bolo 12.363. V preplnených utečeneckých táboroch na gréckych ostrovoch sa ale stále nachádzajú desaťtisíce ľudí. Grécka vláda tak začala presúvať tisíce migrantov do zabezpečenejších zariadení v pevninskom Grécku, ktoré ľudskoprávni aktivisti prirovnávajú k väzniciam.

Podľa námestníka gréckeho ministra pre migráciu Jorgosa Kumutsakosa je Turecko nepredvídateľným susedom, ktorý má pod kontrolou štyri milióny utečencov a migrantov. Podľa neho nikto nemôže vylúčiť, že sa ich pokúsi využiť.

Turecko, v ktorom sa nachádza až 3,6 milióna sýrskych utečencov, totiž začiatkom roka vyhlasovalo, že povolí migrantom cestovať do Európy, keďže už naďalej nemôže zvládať nové vlny ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie.

V marci sa napätie medzi Gréckom a Tureckom zvýšilo po tom, ako sa tisíce utečencov pokúšali ilegálne prekročiť grécko-turecké hranice a vstúpiť na územie Európskej únie. Podľa agentúry Reuters sa v rokoch 2015 a 2016 z Turecka dostal na grécke pobrežie viac ako milión ľudí utekajúcich pred konfliktmi.

Viac o téme: MigrantiGréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu