Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V útokoch proti Kurdom v Iraku budeme pokračovať, odkázalo Turecko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

BAGDAD - Turecko bude pokračovať v cezhraničných útokoch proti kurdským rebelom v severnom Iraku, ak bude Bagdad ich prítomnosť naďalej tolerovať. Vo štvrtok o tom informovala televízia al-Džazíra s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Ankare.

Turecko pravidelne útočí na členov militantnej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK) na juhovýchode krajiny, ktorý obývajú predovšetkým Kurdi, ako aj v severnom Iraku. V júni Ankara spustila pozemnú ofenzívu, v rámci ktorej turecké ozbrojené sily začali postupovať hlbšie do územia Iraku. V utorok zabili turecké sily pri náletoch v severnom Iraku dvoch dôstojníkov irackej pohraničnej stráže a ich šoféra. Iracká armáda označila útok za "hrubý prejav agresie."

Bagdad následne zrušil plánovanú návštevu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua v Iraku a predvolal si tureckého veľvyslanca, aby vzniesol protest proti "útokom jeho krajiny voči Iraku". Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok ráno vyhlásilo, že prítomnosť PKK ohrozuje aj Irak a že je zodpovednosťou Bagdadu prijať opatrenia proti rebelom. Zdôraznil, že Turecko bude brániť svoje hranice, pokiaľ bude Irak tolerovať prítomnosť PKK v oblasti.

Organizácia PKK, ktorú Turecko, USA a EÚ považujú za teroristickú organizáciu, vznikla v roku 1984. Kurdské úrady v severnom Iraku, ktoré prevažne kontroluje miestna Demokratická strana Kurdistanu, vnímajú prítomnosť PKK v oblasti so znepokojením, avšak dosiaľ ju odtiaľ nedokázali vytlačiť. Bagdad považuje cezhraničné turecké útoky za narušenie svojej suverenity, ale Ankaru zároveň vníma ako dôležitého obchodného partnera a regionálnu mocnosť, dodáva al-Džazíra.

Viac o téme: útokyTureckoIránAnkaraBagdadKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu