Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS V Berlíne budú demonštrovať tisícky ľudí: Časť z nich žiada koniec opatrení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreibe)

BERLÍN - Nemeckú metropolu Berlín čaká napriek koronavírusovej pandémii víkend plný demonštrácií. Iba na samotné najväčšie podujatie, ktoré sa bude konať v sobotu, sa zaregistrovalo približne 10.000 účastníkov, oznámila polícia.

Pod heslom "Koniec pandémii: Deň slobody" chce iniciatíva zo Stuttgartu na hlavnej komunikačnej tepne vedúcej cez park Tiergarten v Berlíne demonštrovať medzi 15.30 h a 20.00 h, informovala tlačová agentúra DPA. Daná skupina opakovane protestuje proti reštrikciám zavedeným nemeckou vládou za účelom zastaviť šírenie koronavírusovej pandémie. Skupina tiež demonštruje na podporu ochrany základných práv.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na demonštráciu v hlavnom meste sa mobilizuje obyvateľstvo z celej krajiny, uviedol v piatok berlínsky senátor Andreas Geisel. Účastníci plánujú cestovať autobusmi. Na účasť vyzvali tiež neonacistickí organizátori. Podľa polície sa na demonštráciu za mier, názorovú rozmanitosť a demokraciu, ktorá sa má konať medzi 14.00 h a 22.00 h pred Brandenburskou bránou, zaregistrovalo zhruba 3000 osôb.

Približne 100 demonštrantov chce pochodovať z ulice Unter den Linden smerom na zmienenú hlavnú tepnu cez park Tiergarten medzi 11.00 h a 15.30 h, doplnila polícia. Geisel očakáva počas víkendu celkovo 22.000 demonštrantov na rôznych miestach Berlína. Na bezpečnosť situácie bude dohliadať približne 1500 policajtov.

Nemecký minister žiada tresty za porušovanie pravidiel

Nemecký minister ekonomiky Peter Altmaier vo svetle stúpajúceho počtu nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v krajine vyhlásil, že požaduje prísnejšie tresty pre tých, ktorí porušujú príslušné zdravotnícke nariadenia. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA. "Každý, kto zámerne ohrozí iných, musí očakávať, že to preňho bude mať vážne dôsledky. Nesmieme ohroziť proces zotavovania," uviedol Altmaier v rozhovore.

Počet infekcií, ktoré úrady hlásia každý deň, je v uplynulom čase na vzostupe. Lothar Wieler, ktorý je vrcholovým činiteľom pre kontrolu chorôb v Nemecku, vyhlásil, že tento trend je "veľmi znepokojujúci". Wieler pripísal nárast nových prípadov tomu, že časť verejnosti začala zanedbávať odporúčanú bezpečnostnú hygienu a pravidlá spoločenského odstupu.

Ľudia na letisku v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

Vládny úrad pre kontrolu chorôb v sobotu ohlásil 955 nových prípadov nákazy, ktoré pribudli za uplynulých 24 hodín. V piatok bola táto bilancia na čísle 870. Ostro sledovaný index nákazlivosti pre uplynulých sedem dní bol v Nemecku 1,19, čo znamená, že vírus sa naďalej šíri. Veľká časť obyvateľstva však pokračuje v zodpovednom prístupe, uviedol pre DPA Altmaier.

"Nárast rizika, ktorý momentálne zažívame, je v zásade spôsobený nedbanlivým a niekedy nezodpovedným správaním veľmi malej časti obyvateľstva," myslí si Altmaier. "Musíme tomu predchádzať efektívnejšie než predtým; je treba pristúpiť k pokutám a trestom, keď sa preukáže úmysel alebo hrubé porušovanie zásad," zakončil minister.

Viac o téme: ProtestyPandémiaDemonštrácieNemeckoBerlínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu