Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Východ KDR rozbehlol rozsiahle očkovanie proti cholere: Zdravotníci chodia od domu k domu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

BUKAVU - Na východe Konžskej demokratickej republiky sa rozbieha operácia, ktorej cieľom je zaočkovať proti cholere v priebehu piatich dní viac ako milión ľudí.

Operácia sa uskutočňuje v oblasti zasiahnutej v apríli tohto roku rozsiahlymi záplavami, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Tímy zdravotníkov majú očkovať obyvateľstvo v oblastiach Fizi, Idjwi, Minova, Nundu a Uvira, ležiacich neďaleko jazier Kivu a Tanganika, kde je cholera endemická, vysvetlil Eugene Kabambi z miestnej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Zdravotníci tam chodia od domu k domu a očkujú ľudí priamo v domácnostiach, aby zabránili prípadnému zhlukovaniu ľudí na centrálnych vakcinačných miestach, čo súvisí s rizikom nakazenia novým druhom koronavírusu. Spomínaných päť oblastí v apríli zasiahli veľké povodne, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí a zničené boli tisíce domov.

Na východe KDR sa nachádzali aj ohniská výskytu vysoko infekčnej choroby ebola. Dlho trvajúcu epidémiu eboly vyhlásili tamojšie úrady v júni za ukončenú. V regióne však registrujú prípady nákazy cholerou či osýpkami.

Agentúra AFP pripomína, že v KDR bolo koronavírusom SARS-CoV-2 nakazených 9010 osôb, pričom 215 z nich komplikáciám spojeným s nákazou podľahlo. V tejto súvislosti AFP pre porovnanie uviedla, že od začiatku roka bolo zdokumentovaných 12.271 prípadov cholery, čo viedlo k 177 úmrtiam.

Viac o téme: OčkovanieVýchodEbolaCholeraKDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu