Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boj proti koronavírusu v podaní drogových kartelov: Neposlúchaš? Zomrieš!

Vojak, ktorý má ochrannú masku, kráča na Bolivarovom námestí v Bogote v Kolumbii v utorok 21. júla 2020, Ilustračné foto
Vojak, ktorý má ochrannú masku, kráča na Bolivarovom námestí v Bogote v Kolumbii v utorok 21. júla 2020, Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP)

MEDELLÍN - Celý svet bojuje s globálnou pandémiou koronavírusu. Každá vláda zápasí s nákazou po svojom. Lenže tento celosvetový problém musia riešiť nie len vlády, ale napríklad aj mafie. Nie inak tomu je aj v Kolumbii.

Miestne ozbrojené skupiny v Kolumbii sa proti koronavírusovej nákaze taktiež bránia prísnymi karanténnymi opatreniami. Na rozdiel od legitímnych vlád však ich nedodržiavanie kruto trestajú. Porušenie nariadení už stálo život viacero ľudí.

O dramatickej situácii informuje správa organizácie Human Rights Watch. Podľa nej ozbrojené skupiny zaviedli kvôli šíreniu koronavírusu karanténne opatrenia v najmenej 11 z 32 kolumbijských departmentov. Podobne ako v iných postihnutých krajinách platí obmedzenie pohybu a tiež skrátené otváracie hodiny obchodov. Obyvatelia sa o zavedených opatreniach dozvedeli z letákov alebo aj prostredníctvom aplikácie WatsApp.

Kto neposlúchne, mže mu hroziť smrť

Ich nedodržiavanie je mnohokrát trestané nekompromisne - streľbou a smrťou. Napríklad jedna ľavicová guerillová organizácia Národná oslobodzovacia armáda (ELN) na jednom z letákov vysvetľovala, že "musela zabíjať, aby zachránila životy." Tak chce prinútiť ľudí, aby zostali doma. Výnimku majú zamestnanci v obchodoch s potravinami a v lekárňach.

O tom, že gangy myslia svoje vyhrážky vážne svedčia aj deviati mŕtvi.

Vodcovi miestnej komunity Edisonovi Leónovi Pérezovi nestačila ani vlastná ochranka. Zavraždili ho členovia gangu La Mafia. Nepáčila sa im jeho kritika povinných zdravotných prehliadok, ako napísal v liste. Podľa neho ľudia, ktorí prehliadku robili, nemali ochranné prostriedky a mohli tak šíriť koronavírus.

Na rozdiel od vlády v Kolumbii, kartely zaviedli ešte prísnejšiu karanténu. Zatiaľ, čo vláda umožnila ľuďom navštíviť obchod, niektoré z ozbrojených skupín nechcú dovoliť ani to. Dokonca požadujú obchody zatvoriť.

Ľudia hladujú

Je jasné, že tieto opatrenia sa museli odraziť aj na bežnom živote obyvateľov. Bez možnosti pracovať, mnohé rodiny hladujú. Nemajú peniaze a tak sa živia ryžou a rezancovými polievkami.

Americký riaditeľ Human Rights Watch José Miguel Vivanco k tomu povedal: "Táto násilná sociálna kontrola reflektuje dlhodobé zlyhanie vlády pri zabezpečovaní zmysluplnej prítomnosti štátu v odľahlých oblastiach krajiny, vrátane ochrany ohrozených obyvateľov."

Kartely sa však snažia aj vylepšovať svoje meno medzi obyvateľmi. Tak napríklad v meste Medellín v štvrti La Loma začali kartely rozdávať dom od domu jedlo, ale aj lieky a dezinfekčné prostriedky, informoval portál The Conversation.

Nie len v Kolumbii však panuje takáto situácia. Podobné je to aj v iných latinskoamerických štátoch.

V miestnych faveách majú gangy obrovskú moc. Situácia zašla tak ďaleko, že tamojší minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta bol nútený rokovať o zabezpečení verejného zdravia a prepustení zdravotníkov.

V Mexiku sa zas stávajú terčami útokov drogových gangov verejní činitelia.

Viac o téme: MafiaGangyOzbrojené skupinyKolumbiaKoronavírusKartely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu