Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ kritizuje USA: Silný odpor voči rozhodnutiu obnoviť popravy na federálnej úrovni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia vyjadrila "silný odpor" voči rozhodnutiu Spojených štátov, ktoré vlani po 17 rokoch schválili obnovenie popráv na federálnej úrovni. Informoval o tom v piatok hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, píše agentúra AFP.

"Vyzývame administratívu USA, aby zvážila (toto rozhodnutie) a nepokračovala v popravách (vykonávaných) federálnymi úradmi, ktoré sa majú obnoviť 13. júla," povedal Borrellov hovorca. Americké súdy v júni schválili používanie látky pentobarbital do smrtiacich injekcií a na júl a august sú naplánované už štyri popravy. "Toto rozhodnutie odporuje všeobecnej tendencii zrušiť trest smrti v Spojených štátoch a na svete či už zákonom, alebo v praxi," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Európska únia je proti trestu smrti "vo všetkých prípadoch a za akýchkoľvek okolností" a bude "pokračovať v práci za ich všeobecný zákaz", píše sa vo vyhlásení. Trest smrti je podľa EÚ "krutý, neľudský, ponižujúci, nezlučiteľný s neodňateľným právom na život, nepredstavuje účinný prostriedok proti prevencii kriminality a je nezvratný".

EÚ kritizuje USA: Silný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšina prípadov v Spojených štátoch sa pojednáva na štátnych súdoch, o niektorých však rozhodujú federálne úrady. Ide napríklad o trestné činy z nenávisti, niektoré obzvlášť závažné trestné činy alebo trestné činy spáchané vo vojenských zariadeniach či v indiánskych rezerváciách. Za posledných 45 rokov boli na trest smrti na federálnej úrovni odsúdení len traja ľudia. Jedným z nich bol v roku 2001 Timothy McVeigh, zodpovedný za bombový útok v meste Oklahoma, pri ktorom prišlo v roku 1995 o život 168 ľudí.

Ako vyplýva z prieskumov verejnej mienky, trest smrti v posledných rokoch podporuje zhruba 54 percent ľudí v porovnaní s 80 percentami zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Popravy sa vykonávajú už len v niekoľkých amerických štátov, a to najmä na juhu USA. V roku 2019 bolo popravených 22 osôb.

Viac o téme: PopravyBruselWashingtonEurópska úniaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu