Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Takmer 200 tiel: V Burkine Faso zrejme došlo k mimosúdnym popravám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Kurdish Mass Graves Directorate via AP, File)

OUAGADOUGOU - Nález najmenej 180 mužských tiel v masovom hrobe na severe afrického štátu Burkina Faso vyvoláva podozrenie, že ide o mimosúdnu popravu spáchanú príslušníkmi vládnej armády. Uvádza sa to v správe ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), o ktorej v stredu informovala agentúra AFP.

Miestne úrady už dlhšie podozrievané a obviňované z mimosúdneho zabíjania, ktorého sa údajne dopúšťajú v boji proti povstaniu džihádistov vedenom od roku 2015. Mŕtvych - väčšinou mužov z etnických skupín Fulani a Peul, ktorých zvyknú do svojich radov verbovať džihádisti -, pochovali obyvatelia mesta Djibo v apríla a máji.

"Mnoho mŕtvych malo zaviazané oči, spútané ruky (...) a boli zastrelení ranou do hlavy," uviedol jeden z miestnych predstaviteľov pre HRW. Masové hroby a dostupné dôkazy "naznačujú zapojenie vládnych bezpečnostných síl do mimosúdnych masových vrážd," uviedla organizácia HRW.

Riaditeľka HRW pre oblasť Sahelu Corinne Dufková vyzvala na okamžité vyšetrenie úmrtí. V reakcii na tieto podozrenia burkinská vláda uviedla, že začne vyšetrovanie. Jej predstavitelia podotkli, že tieto popravy mohli byť spáchané ozbrojenými skupinami, ktoré pri útokoch použili uniformy a muníciu armády.

Viac o téme: Masový hrobPopravyBurkina FasoHuman Rights WatchOuagadougou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu