Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Infikovanému Jánovi oznámili, že nemá KORONAVÍRUS: Bol to omyl! Teraz varuje ostatných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

PRAHA – Ján, ktorý stratil čuch a mal teplotu, podstúpil test na koronavírus. Výsledok mu prišiel v textovej správe. V esemeske stálo, že je negatívny. Mladík si však neskôr všimol, že správa bola určená niekomu inému. Následne sa ukázalo, že Ján je pozitívny na covid-19.

Ján bol na testoch na covid-19 vo štvrtok. Na svojom twitterovom účte napísal, že stratil čuch a mal teplotu po tom, ako sa vrátil z Karvinej. „Teraz mi prišla SMS, že som negatívny, ale potom si všimnem, že je tam iné meno!“

Infikovanému Jánovi oznámili, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/J.Š.)

Mladík sa obrátil na Fakultnú nemocnicu Královské Vinohrady v Prahe, kde absolvoval ďalší test na koronavírus. „Snažil som sa potom dovolať do nemocnice, ale tam mi povedali, že tam už teraz nikto nie je,“ povedal pre Blesk.cz s tým, že sa dovolal iba na recepciu. „Povedali, že chyby sa dejú bežne,“ dodal na twitteri.

Odporúčame: Šokujúce svedectvo Petra (53) s KORONAVÍRUSOM: Lieči sa po boku priateľky, tá však musí chodiť do práce

Až po e-mailovej a telefonickej komunikácii sa dozvedel, že skutočne patrí medzi infikovaných. „O niekoľko hodín mi volala hygiena, že sa ospravedlňuje, že mi asi poslali zlý test a že, bohužiaľ, som asi pozitívny.“ Mladík, ktorý pracuje v IT, si myslí, že hygieničky robia, čo môžu, no systém je zle nastavený.

Infikovanému Jánovi oznámili, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/J.Š.)

Ján je teraz v karanténe. Na základe mapovania jeho pohybov a dohľadávania kontaktov sa zrejme infikoval v Prahe, nie v Karvinej, ktorá je podľa aktuálnych informácií najpostihnutejším regiónom v Moravsko-sliezskom kraji na severovýchode ČR. „Švagor má tiež tie isté príznaky, videl som sa s ním v Prahe,“ povedal denníku a apeluje na ľudí, aby znova nosili rúška. „Myslím si, že to, že sa zrušila povinnosť nosenia rúšok, je úplná zbytočnosť, pretože to bolo najmenej drastické opatrenie a malo asi nejaký význam.“

Mladík tiež spomenul ďalšie úskalie. „Ľudia z môjho okolia, ktorí sú pravdepodobne tiež infikovaní, teraz nevedia, čo majú robiť. Chcú sa dovolať na hygienu. Tá je obsadená alebo zaneprázdnená,“ uviedol s obavou, že ak dotyční nepodstúpia testy, nákaza by sa mohla šíriť ďalej, keďže už nie je potrebné nosiť rúška.

Podľa vyjadrenia epidemiológa ministerstva zdravotníctva Rastislava Maďara by malo byť Česko v súčasnosti dobre pripravené. „Máme lepšie zmapovanú situáciu, nové testovacie kapacity, dostatočné zásobenie ochrannými pomôckami, postačujúcu rezervu JIS, chytrú karanténu, mobilné tímy, prepojené informačné systémy a nastavené rôzne procesy a systémy, ktoré v marci jednoducho neboli,“ napísal na svojom twitteri ako zdôvodnenie, prečo nie je nutné vyhlásiť karanténu pre Karvinú, kde sa rozšíril koronavírus.

Maďar sa vyjadril aj ku kritike, že hygiena v Karvinej nestíha a že jednotlivé stanice málo spolupracujú. „Musím sa kolegov z hygienických staníc zastať. Vzájomne si pomáhajú a s úspechom makajú už mesiace na ochrane zdravia všetkých ľudí.“

Viac o téme: ČeskoTestChybaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu