Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Japonsko má za sebou hrozný víkend: VIDEO Počasie ukázalo svoju silu, záchranári bojujú s časom

V Japonsku pokračujú záchranné operácie po silných prívalových dažďoch
Zobraziť galériu (3)
V Japonsku pokračujú záchranné operácie po silných prívalových dažďoch (Zdroj: SITA/AP/Yuki Sato/Kyodo News)

TOKIO - V Japonsku pokračujú v pondelok záchranné operácie po silných víkendových prívalových dažďoch a následných zosuvoch pôdy, ktoré si dosiaľ vyžiadali najmenej 24 životov, píšu agentúry AFP a DPA.

Úrady predpokladajú, že ďalších najmenej 14 ľudí pravdepodobne zahynulo v opatrovateľskom domove v prefektúre Kumamoto. Niekoľko ľudí pracovníci záchranných zložiek našli v domove v stave "kardiorespiračného zlyhania", čo je termín, ktorý japonské úrady používajú predtým, než lekári oficiálne potvrdia úmrtie. Tri ďalšie osoby záchranné zložky našli v stave podchladenia. Ďalších najmenej 12 ľudí je naďalej nezvestných.

Nešťastie je výsledkom silného prívalého dažďa, ktorý západné Japonsko zasiahol v sobotu ráno miestneho času, v dôsledku čoho sa zo svojho koryta vylialo niekoľko riek. Zrútilo sa najmenej 14 mostov vrátane desiatich nad riekou Kuma. "Pracovníci záchranných zložiek dnes (v pondelok) ráno neúnavne pokračujú v pátraní," uviedol hovorca prefektúry Kumamoto na západe krajiny.

V Japonsku pokračujú záchranné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Yuki Sato/Kyodo News)

Do oblasti vláda nasadila viac ako 40.000 členov ozbrojených síl, pobrežnej stráže a hasičského zboru, uviedla agentúra AP. V regióne boli pozastavené aj niektoré vlakové spojenia, zatiaľ čo bez energie ostalo viac ako 8000 domácností.

Silné dažde by v Japonsku mali pokračovať až do utorka. Japonská meteorologická asociácia vydala pre stovky tisíc ľudí nepovinný evakuačný príkaz.

Silný dážď bráni záchranným akciám 

Silné prívalové dažde v Japonsku komplikujú záchranné akcie desiatkam tisícom záchranárov pátrajúcich po ľuďoch, ktorí prežili záplavy a zosuvy pôdy, čo v sobotu postihli najmä juhozápad krajiny. Miestne úrady sa obávajú, že víkendové záplavy si vyžiadali najmenej 50 obetí, sumarizuje agentúra AFP. Podľa ďalšej agentúry, americkej Associated Press, je potvrdených 40 obetí a desať ľudí je stále nezvestných.

V Japonsku pokračujú záchranné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Yuki Sato/Kyodo News)

Napriek tomu, že sa dážď oslabil, voda zaplavila mnohé cesty a mosty, čím odrezala ľudí v izolovaných komunitách od pomoci. Záchranná skupina v zložení 40.000 policajtov, hasičov, členov pobrežnej hliadky a vojakov zachránila doteraz 800 ľudí, povedal hovorca japonskej vlády Jošihide Suga. Dodal však, že približne 4600 domácností je stále bez elektriny a 7000 bez vody.

"Pre silný dážď sme boli nútení zrušiť niektoré núdzové lety helikoptérami ponad oblasť katastrofy," vyjadril sa pre AFP jeden z predstaviteľov postihnutého Kumamota. V Japonsku je v súčasnosti obdobie dažďov, ktoré často spôsobuje povodne a zosuvy pôdy. Klimatická zmena taktiež zohráva rolu. Teplá atmosféra zadržiava viac vody, čím sa zvyšuje riziko a následne intenzita záplav spôsobených silnými dažďami, vysvetľuje AFP.

Viac o téme: PočasieZáchranáriDaždeJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu