Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fínske vojenské letectvo prestalo vo svojom znaku používať svastiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

HELSINKI - Fínske vojenské letectvo nahradilo svastiku, ktorú vo svojom znaku čiastočne používalo po celé storočie, zlatým orlom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie fínskej armády.

Príslušné rozhodnutie bolo prijaté bez publicity už v roku 2017, jeho uplatnenie v praxi si však vyžadovalo dlhší čas. Širšia fínska verejnosť sa o zmene dozvedela až tento týždeň, keď na ňu upozornil jeden helsinský profesor. 

Letectvo podľa svojich vyjadrení nový oficiálny znak s podobizňou zlatého orla prevažne používa už od roku 2002. Niektoré jednotky a lietadlá však vo svojich označeniach stále mali svastiku. Henrik Gahmberg z tlačového odboru fínskej armády AFP povedal, že cudzincom, ktorí si svastiku spájajú s nacistickým Nemeckom, je potrebné vysvetliť, že vo fínskej armáde má tento symbol úplne iný význam a pôvod.

Svastika je v dnešnej dobe spájaná prevažne s nacistickým Nemeckom. Tento symbol a jeho variácie sa však používajú v hinduizme a v iných indoeurópskych náboženstvách už od obdobia staroveku. Fínsko tento symbol začalo používať potom, ako mu v roku 1918 švédsky gróf Eric von Rosen daroval lietadlo, ktoré malo svastiku namaľovanú na krídlach. Fínsko len rok predtým vyhlásilo nezávislosť od Ruska, pripomína AFP. 

Svastika sa ako oficiálny symbol fínskeho letectva používala od roku 1918 až do konca druhej svetovej vojny v roku 1945. Následne bola prevažne nahradená bielo-modrým oválom, niektoré letky si však svastiku naďalej ponechali. "Svastika je takisto súčasťou fínskej mytológie, preto je jej použitie prirodzené," zdôraznil Gahmberg pre AFP.

Viac o téme: ZmenaZnakOrolSvastikaLetectvoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu