Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump urobil znovu prekvapivý ťah: Z Nemecka sťahuje vojakov, krajinu označil za neplatiča

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump schválil plán stiahnutia 9500 vojakov z Nemecka, uviedol v utorok hovorca ministerstva obrany Jonathan Hoffman vo vyhlásení. Informovala o tom agentúra DPA.

Plán stiahnutia jednotiek z Nemecka predložil Trumpovi v pondelok minister obrany Mark Esper. Jeho detaily neboli bezprostredne po zverejnení informácie známe. Prezident Trump minulý týždeň po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom oznámil, že časť vojakov z Nemecka Spojené štáty "pravdepodobne" premiestnia do Poľska. Trump pred novinármi odôvodnil odsun amerických vojakov z Nemecka tým, že výdavky Berlína na obranu sú nedostatočné, čo je opakovane predmetom kritiky Washingtonu. Nemecko Trump označil za "neplatiča".

Skupina viacerých vplyvných amerických senátorov z Demokratickej aj Republikánskej strany v pondelok oznámila, že sa pokúsi zabrániť Trumpovi jednotky stiahnuť až do momentu, kým ministerstvo obrany nepredloží správu potvrdzujúcu bezpečnosť tohto kroku. V Nemecku je podľa CNN v súčasnosti trvalo umiestnených približne 34.500 príslušníkov americkej armády.

Viac o téme: VojaciStiahnutieUSANemeckoDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu