Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Niektorí infikovaní šírili KORONAVÍRUS vedome: Polícia prehovorila o šokujúcich prípadoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA – Zatiaľ čo Česká republika fungovala v takzvanom núdzovom stave, takmer dve desiatky Čechov opatrenia odmietali a ochorenie covid-19 šírili vedome. Niektoré prípady sú skutočne bizarné.

Český premiér Andrej Babiš v marci oznámil, že šírenie koronavírusu je zaradené medzi trestné činy. Zákonodarci teda priradili covid-19 k ochoreniam ako je AIDS, HIV, cholera, mor, salmonelóza nebo škvrnitý týfus.

Čítajte aj: Nikto to nečakal! Jaroslava (†44) zabil KORONAVÍRUS: Každý počítal, že sa vráti, smúti vdova

Trestná sadzba sa v priebehu núdzového stavu zvyšuje aj u iných trestných činoch. Dôvod je jednoduchý – odstrašiť ľudí od zneužívania výnimočnej situácie.

Ani hrozba prísnych trestov však nefungovala na všetkých, lebo česká polícia sa zaoberá viacerými prípadmi.

Niektorí infikovaní šírili KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa servera Expres.cz sa trestnému stíhaniu nevyhol muž z Moravskosliezskeho kraja, ktorému keď lekár oznámil, že má koronavírus a musí dodržiavať prísnu karanténu, použil covid-19 ako zbraň v rámci susedských sporov. Mužovi hrozí až osemročný pobyt za mrežami, na svojich susedov totiž pľul z okna a vyhrážal sa im zabitím.

Osem rokov v base môže pobudnúť aj žena, ktorá organizovala rodinnú oslavu, na ktorú pozvala tridsať ľudí, a vôbec jej neprekážalo, že jej predtým lekári oznámili pozitívny výsledok na covid-19.

„Vyslovene sa správali nezodpovedne. Vedeli, že sú infikovaní, a boli poučení o tom, ako sa majú správať, ale nerešpektovali to a ďalej sa vedome stýkali s inými občanmi,“ povedal policajný hovorca Ondřej Moravčík.

Niektorí infikovaní šírili KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Problémy so zákonom malo v súvise so šírením koronavírusu osemnásť Čechov. Tí vo väčšine prípadov ignorovali karanténu a správali sa, akoby im nič nebolo.

V máji policajti zadržali aj 32-ročnú ženu z Nového Jičína, ktorá si z hygienikov uťahovala - po meste jazdila taxíkom a obchodné centrá brala útokom. „Navyše sa pohybovala na verejnosti bez ochrany dýchacích ciest,“ podotkla policajná hovorkyňa Pavla Jiroušková s tým, že žena skončila vo väzbe a z koronavírusu sa zotavila.

Česi nešetrili ani poplašnými správami. Poriadne si zavaril autor falošnej správy, že muž mal prísť k staršej žene a kričať, že jej "dá covid", potom sa smial, že ženu infikoval. Všetkému sa pritom prizerala skupinka svedkov, muž ale vtedy vedel, že koronavírus nemá.

Viac o téme: ČeskoNákazaTrestný činCovid-19KoronavírusŠírenieÚmysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu