Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dohodu Británie s Európskou úniou je možné dosiahnuť do konca júla, hovorí Johnson

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

Britský premiér Boris Johnson v pondelok uviedol, že verí tomu, že dohodu s Európskou úniou týkajúcu sa pobrexitových obchodných vzťahov je v princípe možné dosiahnuť do konca júla. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nevidíme nijaký dôvod, prečo by sa tak nemalo stať v júli," povedal v televíznom rozhovore po videokonferencii s lídrami EÚ. "Nemyslím si, že sme od seba až takí vzdialení, ale čo teraz potrebujeme je trocha sily v rokovaniach," povedal Johnson. Pondelkové rozhovory viedli okrem britského premiéra predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Očakávania však neboli vysoké po minulotýždňovej zhode na zintenzívnení dialógu v budúcich mesiacoch.

Rokovania sa začali pred troma mesiacmi, niekoľko týždňov po tom, ako Británia koncom januára po 47 rokoch vystúpila z EÚ. Dosiaľ sotva priniesli nejaké výsledky, keď ich od počiatku blokujú tie isté sporné otázky. Londýn okrem nesúhlasu s prijatím noriem Únie odmieta rokovať o iných oblastiach, ako je obchod, hoci Brusel by si želal diskutovať aj o bezpečnosti, diplomacii, vede a výskume či tokoch údajov.

Tlak zvýšilo aj rozhodnutie Británie z minulého piatka, keď oficiálne vylúčila predĺženie prechodného obdobia o jeden alebo dva roky, čo mala možnosť urobiť na základe vlani podpísanej "rozvodovej" dohody.

Viac o téme: DohodaBritániaBoris JohnsonEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu