Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Grécko sa znovu otvára turistom, bude ich náhodne testovať na letiskách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Grécko sa od pondelka oficiálne otvára turistom a očakávajú sa aj prvé medzinárodné lety v Aténach a Solúne, kde pasažieri nebudú musieť podstúpiť povinný test na nový koronavírus. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Otvárajú sa aj sezónne hotely a múzeá či posilňovne. Je to najnovší krok vo fázovom znovuotváraní prevádzok a podnikov v Grécku. Zákaz letov z Talianska, Španielska a Holandska bol zrušený, aj keď zákaz letov z Británie zostáva v platnosti. Hoci obmedzený počet medzinárodných letov bol počas zatvorenia Grécka, ktoré vláda vyhlásila v marci, povolený, všetci prichádzajúci pasažieri museli podstúpiť povinné testy na koronavírus a karanténu.

Grécka vláda uzavrela krajinu a zaviedla prísne obmedzenia pohybu skoro po vypuknutí pandémie a práve týmto krokom sa pripisuje nízky počet úmrtí a vážne chorých na koronavírus. Najnovšie oficiálne údaje z nedele ukazujú, že Grécko nemá už päť dní žiadny denný prírastok mŕtvych, takže v krajine s takmer 11 miliónmi obyvateľov ich celkovo zaznamenali 183. Počet potvrdených prípadov nákazy je 3121.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vláda znovu otvára Grécko turistom vo fázach, pričom návštevníci môžu priletieť do hlavného mesta Atény a druhého najväčšieho mesta Solún od pondelka (15. júna). Priame medzinárodné lety na regionálne letiská, vrátane gréckych ostrovov, sa začnú 1. júla. Návštevníci budú náhodne vyberaní na test na koronavírus.

Grécka ekonomika je výrazne závislá od cestovného ruchu, ktorý tvorí okolo 20 percent hrubého domáceho produktu krajiny. Vláda preto robí všetko, čo môže, aby zachránila hlavnú letnú sezónu - predovšetkým preto, že Grécko sa stále spamätáva z desať rokov dlhej finančnej krízy, ktorá viedla k trom medzinárodným záchranným balíkom a úplne zmietla štvrtinu ekonomiky.

Viac o téme: TuristiGréckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu