Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Merkelová a Macron vyzvali EÚ, aby sa lepšie pripravila na ďalšiu pandémiu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

BRUSEL - Lídri Francúzska, Nemecka a ďalších štyroch členských štátov Európskej únie v utorok upozornili na nedostatočnú reakciu Európy v boji proti šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19 a vyzvali Brusel, aby zvážil spôsoby, ako sa lepšie pripraviť na ďalšiu pandémiu. Informovala o tom agentúra AFP.

Lídri dodali, že chaotická reakcia Európy na prepuknutie pandémie koronavírusu "vyvolala otázky o pripravenosti EÚ na pandémiu a zdôraznila potrebu celoeurópskeho prístupu", najmä čo sa týka prípadnej druhej vlny koronavírusu. V liste a spoločnom politickom dokumente adresovanom predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej lídri uviedli: "Veríme, že tento dokument môže slúžiť ako inšpirácia pre ďalšie plodné diskusie na európskej úrovni o tom, ako zabezpečiť pripravenosť EÚ na budúce pandémie."

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Yoan Valat/POOL via AP)

Zmienený list podpísali francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, poľský premiér Mateusz Morawiecki, predseda španielskej vlády Pedro Sánchez, belgická premiérka Sophie Wilmesová a dánska premiérka Mette Frederiksenová. Podľa AFP ide o pokus najvplyvnejších lídrov eurobloku podnietiť exekutívu EÚ, aby našla spôsoby, ako vyriešiť nejednotný prístup krajín, ktorý sa prejavil počas krízy, a to najmä na jej začiatku.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


V liste lídri poukázali najmä na nedostatok nevyhnutne potrebných zdravotníckych pomôcok, keď koronakríza zasiahla Európu. Zároveň v ňom podporili návrhy na spoločný výskum a vývoj vakcíny. Lídri 27 členských krajín EÚ budú o následkoch krízy diskutovať 19. júna prostredníctvom videokonferencie.

Počet osôb nakazených novým koronavírusom na celom svete presiahol sedem miliónov a vyžiadal si už najmenej 407.914 obetí. V Európe bolo zaznamenaných 184.807 obetí a vyše 2,3 milióna nakazených.

Viac o téme: Angela MerkelováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu