Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS EÚ predstavila opatrenia na posilnenie pripravenosti pred ďalším šírením pandémie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) predstavila v stredu krátkodobé opatrenia, ktoré sú k dispozícii na posilnenie pripravenosti Európskej únie na prípadné ďalšie šírenie nákazy COVID-19.

Oznámenie eurokomisie sa zameriava na všetky opatrenia potrebné na zlepšenie pripravenosti vrátane testovania a sledovania kontaktov infikovaných osôb, lepšieho zdravotného dohľadu a rozšíreného prístupu k zdravotníckym materiálom, ako sú osobné ochranné prostriedky, lieky a zdravotnícke pomôcky. Patria tam aj činnosti zamerané na pohotovostné kapacity v oblasti zdravotnej starostlivosti, na osobné hygienické návyky, na podporu menšín a zraniteľných osôb, ako aj na zníženie zaťaženia lekárskych kapacít spojeného so sezónnou chrípkou.

V oznámení sa uvádza niekoľko prioritných opatrení, ktoré by mali rešpektovať Európska komisia, vnútroštátne orgány i agentúry EÚ. Ide v prvom rade o rozsiahlejšie testovanie, sledovanie kontaktov nakazených osôb a dohľad zo strany orgánov verejného zdravia s cieľom mapovať ohniská nákazy a obmedziť jej ďalšie šírenie. Komisia prijala aj vykonávacie rozhodnutie na podporu interoperability mobilných sledovacích a varovných aplikácií naprieč hranicami členských štátov EÚ.

 Ďalej EK odporúča zaistiť plynulé zásobovanie osobnými ochrannými prostriedkami, liekmi a zdravotníckymi pomôckami prostredníctvom mechanizmov, ako sú spoločné obstarávania v núdzových situáciách a strategické zásoby EÚ. K prioritám patrí aj rýchly prístup k verejným zdravotníckym pohotovostným kapacitám, ale bez toho, aby sa zanedbávali iné oblasti zdravotnej starostlivosti - to bude možné aj vďaka finančnej podpore Európskej komisie na prepravu zdravotníckeho personálu a pacientov medzi členskými štátmi a vďaka koordinácii nasadzovania tímov a vybavenia urgentnej zdravotnej starostlivosti do žiadajúcich krajín prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Dôležité je aj zníženie zaťaženia zdravotníckych systémov sezónnou chrípkou

Medzi priority patria aj cielené a lokalizované nefarmakologické opatrenia zamerané na osobné hygienické návyky podložené výskumom a dôkazmi, ako aj včasná výmena informácií o účinnosti opätovne zavedených opatrení. Týka sa to i podpory zraniteľných skupín populácie, ako sú starší ľudia, pacienti s chronickými ochoreniami či osoby na okraji spoločnosti prostredníctvom výmeny najlepších postupov testovania, starostlivosti a liečby, a to aj v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory.

Podľa stanoviska Európskej komisie je dôležité aj zníženie zaťaženia zdravotníckych systémov sezónnou chrípkou, a to zvýšením zaočkovanosti a inými prostriedkami, ako je napríklad dodatočné vnútroštátne obstarávanie očkovacích látok proti chrípke. Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti upozornila, že hoci najhoršie momenty pandémie nového koronavírusu máme zrejme za sebou, vírus je stále aktívny a ak chce EÚ zabrániť všeobecnému šíreniu tejto nákazy, musí dbať na obozretnosť, pripravenosť a koordináciu.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaPripravenosťEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu