Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfka polície v Portlande odstúpila, svoj post prenechala Afroameričanovi

Afroameričana Chuck Lovell sa stal novým šéfom polície v Portlande
Afroameričana Chuck Lovell sa stal novým šéfom polície v Portlande (Zdroj: SITA/Beth Nakamura/The Oregonian via AP)

PORTLAND - Belošská šéfka polície v meste Portland v americkom štáte Oregon Jami Reschová odstúpila v pondelok zo svojej funkcie a oznámila, že za svojho nástupcu v úrade si zvolila Afroameričana Chucka Lovella. Informoval o tom v utorok magazín Spiegel.

"Požiadala som Chucka Lovella, aby prevzal úlohu šéfa polície," povedala Reschová s tým, že ide o "správneho človeka v správnom okamihu". Reschová čelila kritike za prístup portlandskej polície počas protestov, ktoré vypukli naprieč Spojenými štátmi po smrti Afroameričana Georgea Floyda. Keď došlo k potýčkam poriadkových síl s demonštrantmi, nariadila totiž zásahy s použitím slzotvorného plynu.

George Floyd zomrel 25. mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi. Belošský policajt mu vyše osem minút kľačal na krku, hoci sa Floyd opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.

Ako napísala Reschová v pondelok miestneho času na Twitteri, odstúpiť sa rozhodla v dôsledku výziev, ktoré volali po zmene. Zmena vo vedení tamojšej polície "prichádza zo srdca", uviedla. "Keď za vami príde váš šéf a povie vám, že komunita vás potrebuje, musíte prevziať túto veľkú zodpovednosť," citoval Lovella portál Oregon Live.

"Mal som pocit, že nejakým malým spôsobom môžem začať určitý hojivý proces v komunite a bola to moja povinnosť," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii. Dodal však: "Bude to ťažké. Nerobím si žiadne ilúzie." Reschová bola šéfkou portlandskej polície menej ako šesť mesiacov. Lovell, ktorý sa stal členom portlandskej polície v roku 2002, bude teraz na jej čele štvrtým Afroameričanom.

Viac o téme: Polícia PortlandAfroameričanŠéfka polície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu