Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO V Houstone sa začal pohreb Georgea Floyda: Teraz je čas na rasovú spravodlivosť, povedal Biden

George Floyd
George Floyd (Zdroj: SITA/AP)

HOUSTON - Smútočný obrad za Afroameričana Georgea Floyda, ktorého smrť pri zatýkaní v americkom Minneapolise vyvolala po celom svete protesty proti policajnej brutalite a rasizmu, sa začal v utorok v texaskom meste Houston. Tam bude aj pochovaný, vedľa svojej matky, informovala tlačová agentúra AFP.

Floydovi príbuzní a stovky smútočných hostí vrátane zákonodarcov, športovcov a hercov sa zhromaždili v Kostole fontány chvály. Obrad sa začal tým, že smútiaci ľudia pristupovali k otvorenej rakve a naposledy sa lúčili s mužom, ktorý sa stal symbolom rasovej nespravodlivosti v Spojených štátoch. "Môžeme plakať, môžeme žialiť - dostaneme útechu a nájdeme nádej," uviedla spolupastorka kostola Mia Wrightová.

Bývalý viceprezident USA Joe Biden v utorok vyhlásil, že čas skoncovať s rasovou nespravodlivosťou v Amerike je práve "teraz". Povedal to vo videu v smútočnom príhovore na pohrebe Georgea Floyda, ktorého smrť pri zatýkaní vyvolala v USA aj po celom svete protesty proti rasizmu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Teraz je čas na rasovú spravodlivosť," povedal demokrat Biden, ktorý bude súperom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách. Biden dodal, že v posledných týždňoch vyšli s podobným posolstvom do ulíc "milióny" protestujúcich. "Nesmieme sa od toho odvrátiť," uviedol Biden. "Nemôžeme nechať túto chvíľu pominúť a myslieť si, že sa môžeme znova odvrátiť od rasizmu, ktorý nás páli v jadre našej duše."

Viac o téme: KostolPohrebProtestyHoustonAfroameričanGeorg Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu