Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Legendárny Zdeno Chára vyšiel do amerických ulíc: FOTO Z Floydovej vraždy mi bolo zle!

Zdeno Chára Zobraziť galériu (3)
Zdeno Chára (Zdroj: FB/Boston Bruins)

USA – Odmietavý postoj k rasizmu vyjadril aj slovenský športovec Zdeno Chára, hokejový obranca a kapitán tímu Boston Bruins. V amerických uliciach pochodoval za Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel rukou belošského policajta na zadusenie následkom tlaku na krku a chrbte.

Hokejista na svojom instagramovom účte priznal, že z Floydovej smrti mu bolo zle. „Posledných trinásť dní mi bolo zle z vraždy Georgea Floyda. Premýšľal som o tom a počúval. Je čas nájsť odvahu a čas pokúsiť sa pohľadať tie správne slová, hoci pripúšťam, že s tým stále bojujem,“ vyznal sa Chára.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the last 13 days I have been sick about George Floyd’s murder. I have taken time to think and listen. Time to find bravery and time to try to find the right words, though I’ll admit I’m still struggling. First thing is first and let me be clear: I stand with the Black community. Black Lives Matter. There is no room in this world for racism. Period. Sure, I’ve dealt with my own share of adversity as an outsider living in this country but I recognize my challenges were not made harder, or impossible, because of the color of my skin. I will never know what it’s like to walk down a street and feel unsafe. No one should have to experience that feeling. We have to take better care of each other and respect each other. Equality must be a priority. Anything less is unacceptable. I learned a lot yesterday and had good, honest conversations. Not only did we take steps in a walk but we made strides in learning and educating together. But it doesn’t stop there. I will continue to stand - and walk - with you. I have your back. Zdeno Chara

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeno Chara (@zeechara33),

Športovec stojí za černošskou komunitou. „Na ich životoch záleží. Na tomto svete nie je miesto pre rasizmus. Bodka.“

Chára ďalej uviedol, že aj on mal ako cudzinec žijúci v Amerike problémy, nečelil však rasizmu. „Iste, tiež som sa zaoberal svojimi vlastnými problémami, keďže som cudzincom žijúcim v tejto krajine, ale uznávam, že moje záležitosti neboli z dôvodu farby mojej pokožky sťažené alebo znemožnené. Nikdy nebudem vedieť, aké to je kráčať po ulici a cítiť sa nebezpečne. Nikto by nemal mať ten pocit.“

Podľa Cháru si musíme vážiť jeden druhého.Rovnosť musí byť prioritou,“ dodal.

Aj Zdeno Chára vyšiel do amerických ulíc, aby vyjadril svoj odmietaný postoj k rasizmu
Zobraziť galériu (3)
Aj Zdeno Chára vyšiel do amerických ulíc, aby vyjadril svoj odmietaný postoj k rasizmu  (Zdroj: FB/Boston Bruins)

Spojené štáty zmietajú nepokoje

Protesty v USA vypukli po tom, ako bol policajt Chauvin zachytený na videu, keď v pondelok 25. mája pri zásahu na jednej z ulíc v meste v Minneapolis najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Georgea Floyda.

Čítajte aj: Bývalý policajt obvinený z vraždy Georgea Floyda nebol nijaký anjelik: Temná minulosť!

Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa pri tom sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo v Minneapolise protesty, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania a medzičasom sa rozšírili aj do ďalších amerických miest.

Viac o téme: Zdeno CháraGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu