Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Demokrati v USA si uctili Floydovu pamiatku: Francúzsko tiež reaguje na tragédiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Godofredo A. Vásquez, Houston Chronicle)

WASHINGTON - Demokrati v americkom Kongrese v pondelok pokľakli a takmer deväťminútovým tichom si uctili pamiatku zavraždeného Afroameričana Georgea Floyda a ďalších Američanov čiernej pleti, ktorí "prišli nespravodlivo o život". Informovala o tom agentúra AFP.

K demokratickej predsedníčke Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej a lídrovi demokratov v Senáte Chuckovi Schumerovi sa pripojilo vyše 20 zákonodarcov. Demokrati sa stretli v Sieni emancipácie venovanej otrokom, ktorí v 18. storočí pomáhali pri výstavbe washingtonského Kapitolu.

Chvíľu ticha venovali demokrati pamiatke zosnulého Afroameričana Georgea Floyda (46), ktorý zomrel 25. mája v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho.

Neprimeraný zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA v nasledujúcich dvoch týždňoch prevažne pokojné protesty proti rasizmu. Štvoricu policajtov, ktorí boli pri zásahu, prepustili zo služby a neskôr voči nim vzniesli obvinenia. Derek Chauvin, ktorý Floyodovi kľačal na krku, bol obvinený z vraždy druhého stupňa. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania na vraždu.

Francúzsko reaguje na vraždu Georgea Floyda 

Francúzsko zakáže spornú metódu dusenia, používanú domácou políciou pri zadržiavaní podozrivých osôb, oznámil v pondelok minister vnútra Christophe Castaner. Tomuto chvatu sa pripisuje mnoho prípadov udusenia zatýkaných osôb a novú kritiku a hnev verejnosti vyvolal aj po nedávnej smrti Afroameričana Georgea Floyda pri zadržiavaní belošskými policajtmi v americkom meste Minneapolis.

Táto metóda "uchopenia pod krk a zároveň dusenia sa prestane používať", povedal minister Castaner na brífingu vysielanom v televízii, citovali ho aj tlačové agentúry AFP a AP. "Už ju nebudú vyučovať v policajných školách ani v školách pre žandárov. Je to metóda, ktorá má svoje riziká," dodal.

Minister tiež vyhlásil, že bude platiť "nulová zhovievavosť" voči rasizmu v policajnom zbore. Reagoval tým na sériu protestov proti údajnej brutalite a rasizmu francúzskych policajných síl. Protestujúci žiadajú, aby tento problém vláda riešila. "Rasizmus nemá miesto medzi našimi obyvateľmi ani v polícii," pokračoval minister. "Chcem v policajnom zbore uplatňovať nulovú zhovievavosť voči rasizmu," zdôraznil.

Znehybňovacie techniky, keď napríklad policajti uplatňujú aj tlak kolenami na zatknutú osobu ležiacu tvárou na zemi, používajú policajné zbory po celom svete a už dlho sú kritizované. Na zákaz takýchto chvatov vyzývali aj francúzski zákonodarcovia.

Viac o téme: PamiatkaZatýkanieDemokratiGeorge FloydZnehybnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu