Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Vláda povolila akcie do 500 osôb, schválila zoznam bezpečných krajín

Česko uvoľňuje ďalšie opatrenia
Česko uvoľňuje ďalšie opatrenia (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Česká vláda schválila v pondelok systém tzv. semaforu, ktorý rozdeľuje štáty do troch kategórií podľa toho, aká je v nich epidemiologická situácia. Bez negatívneho testu na COVID-19 tak môžu Česi opäť od 15. júna cestovať do zeleno a oranžovo vyznačených krajín. Medzi ne patria napríklad Slovensko, Nemecko, Slovinsko, Chorvátsko či Grécko. Na Twitteri to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informuje portál Novinky.cz.

Vojtěch v príspevku na Twitteir zverejnil aj mapu, na ktorej sú farebne odlíšené - podľa rizika nákazy - jednotlivé európske krajiny. Zelenou sú podľa neho označené bezpečné krajiny, oranžovou krajiny so stredným rizikom nákazy a červenou krajiny s vysokým rizikom nákazy. Do zeleno a oranžovo označených krajín môžu Česi cestovať bez obmedzenia pri spiatočnom návrate.

Zeleno sú vyznačené: Grécko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Švajčiarsko, Fínsko, Nórsko, Cyprus či Island. Ľudia cestujúci do týchto krajín nebudú musieť mať negatívny test na koronavírus, rovnako ako ani turisti prichádzajúci z týchto štátov do ČR.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Do oranžovej zóny zase spadajú: Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko, Malta, Írsko, Belgicko, Holandsko a Dánsko. Aj do týchto štátov budú môcť Česi vycestovať bez toho, aby mali pri sebe negatívny test. Návštevníci, ktorí z týchto štátov budú prichádzať do Česka, ho pri sebe budú musieť mať.

Poslednou je červená zóna, v ktorej sú aktuálne z európskych štátov len Británia a Švédsko. Pri návrate z nich musia mať negatívny test aj Česi. Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček ale upozornil na to, že niektoré krajiny nemajú ešte vôbec otvorené hranice a do iných je zase vstup obmedzený.

Spomenul v tejto súvislosti napríklad Poľsko, po vstupe do ktorého musia ísť Česi do 14-dňovej karantény. Petříček dodal, že systém semaforu je flexibilný a vyvíjať sa bude podľa epidemiologickej situácie vo svete. Česká vláda zároveň v pondelok rozhodla, že od 8. júna sa môžu konať hromadné akcie s účasťou do 500 osôb. Týka sa to napríklad divadiel, kín, koncertov či športovísk.

Vláda tiež rozhodla, že od rovnakého dátumu zvýši aj povolený počet návštevníkov zoologických záhrad, botanických záhrad a arborét, a to na 250 ľudí na hektár (dosiaľ ich mohlo byť 150). "Vyhliadka je taká, že od 15. júna by sme v nich mohli limit zrušiť úplne," povedal Vojtěch.

Dosiaľ mohlo byť na jednom mieste maximálne 300 osôb, a aj to len pri dodržaní určitých pravidiel. Od 8. júna sa v tomto smere zrušia pravidlá rozsádzania v rámci hľadiska koncertných sál, divadiel či kín. V súlade s nimi museli dosiaľ ľudia zachovávať rozstupy - sedieť o jeden rad a taktiež minimálne jednu stoličku ďalej od ľudí, s ktorými nebývali v spoločnej domácnosti.

Viac o téme: OpatreniaČeskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu