Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novinári v USA sú znepokojení, počas protestov došlo k desiatkam útokov na ich adresu

Napätie v USA narastá Zobraziť galériu (3)
Napätie v USA narastá (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

WASHINGTON – Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyjadrila znepokojenie nad vysokým počtom útokov na novinárov informujúcich o protestoch proti policajnému násiliu v USA. Vlnu protestov a nepokojov vyvolala smrť neozbrojeného muža čiernej pleti v meste Minneapolis, ktorý zomrel po brutálnom zásahu policajta. Informoval o tom v pondelok denník Die Welt.

Za posledné dni došlo v Spojených štátoch k najmenej 68 útokom na zamestnancov médií, uviedla RSF. Organizácia zo zodpovednosti za tieto útoky viní prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý podľa nej médiá "démonizuje". "Bezprecedentná brutalita, s akou sa v uplynulých dňoch do novinárov pustila polícia aj protestujúci je výsledkom tejto nepriateľskej rétoriky," povedal Christian Mihr z nemeckej sekcie RSF. Policajtov vyzval, aby žurnalistov chránili, a nie im bránili v práci.

Počas protestov v približne 30 amerických mestách sa novinári stali terčom útokov gumovými projektilmi, paprikovým sprejom či slzotvorným plynom. Na mnohých miestach došlo k ničeniu prenosových vozov či novinárskeho vybavenia.

Napätie v USA narastá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

K jednému z najhorších útokov došlo v Minneapolise, kde fotografku Lindu Tiradovú zasiahla strela z gumového projektilu príslušníka polície, v dôsledku čoho prišla o ľavé oko. Polícia strieľala aj na tím novinárov z redakcie nemeckej spravodajskej stanice Deutsche Welle. Gumené projektily zasiahli aj dvoch spolupracovníkov tlačovej agentúry Reuters.

V Pittsburghu skupina demonštrantov fyzicky napadla reportéra televíznej stanice KDKA-TV, ktorý musel byť následne prevezený do nemocnice. Vo Washingtone zbili protestujúci reportéra televízie Fox News a jeho kameramana.

Po tom, čo v piatok počas priameho vstupu z dejiska protestov došlo k zadržaniu novinára americkej spravodajskej spoločnosti CNN Omara Jimeneza a členov jeho štábu, boli podľa RSF zadržaní aj ďalší spravodajcovia.

Napätie v USA narastá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

Polícia tam nakrátko zadržala aj korešpondenta austrálskej televízie 9News a jeho tím. V Las Vegas zadržala polícia fotografku spolupracujúcu s agentúrou AFP, ktorá musela stráviť noc na policajnej stanici. Spojené štáty sú v rebríčku slobody tlače na 45. mieste zo 180 krajín sveta.

Viac o téme: ProtestyUSAReportéri bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu