Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Vo Viedni vyšli do ulíc tisíce ľudí druhý deň po sebe: Protestovali proti rasizmu

Tisíce ľudí protestovali druhý deň po sebe vo Viedni proti rasizmu
Tisíce ľudí protestovali druhý deň po sebe vo Viedni proti rasizmu (Zdroj: YouTube/ Ruptly)

VIEDEŇ - Približne 8500 ľudí sa v piatok vo Viedni zúčastnilo na proteste proti rasizmu, ktorý sa začal pred budovou veľvyslanectva Spojených štátov. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra DPA.

Vo štvrtok ulice v centre rakúskej metropoly zaplnilo okolo 50.000 ľudí. V piatok sa niektorí účastníci protestu pod mottom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) dostali nakrátko do zrážok s protidemonštrantmi z radov krajnej pravice, ktorí niesli transparent s nápisom "Na našich životoch záleží". Podľa polície utrpela jedna osoba menšie zranenia.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyjadril protestujúcim podporu v sérii tvítov. "Nech to je v USA, v Európe v Rakúsku alebo inde vo svete: Počúvajme ľudí, ktorí sú diskriminovaní pre svoju rasu. Bojujme proti rasizmu spolu," uviedol niekdajší šéf rakúskych zelených.

Konzervatívny kancelár Sebastian Kurz, ktorí sa usiluje o blízke vzťahy Rakúska a USA, sa dosiaľ verejne nevyjadril k násiliu voči Afroameričanom zo strany policajtov, ktoré vyvolalo protesty v Spojených štátoch, ani k demonštráciám, ktoré sa preniesli aj do iných krajín vrátane Rakúska.

Viac o téme: ProtestyRasizmusViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu