Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Pápež žiada, aby chorým v Amazónii i vo svete nechýbala lekárska starostlivosť

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/Vatican News via AP)

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu v príhovore k pútnikom zhromaždeným na Námestí sv. Petra vyzval modliť sa za národy Amazónie, ktorí sú obzvlášť ohrození epidémiou nového koronavírusu.

Ako pripomenula agentúra AFP, šlo o pápežov prvý príhovor k veriacim z okna Apoštolského paláca vo Vatikáne po takmer troch mesiacoch, keď sa ním celebrované omše, príhovory či požehnania strímovali z rôznych vatikánskych a rímskych chrámov či pápežskej knižnice. Pápež vo svojom príhovore apeloval, aby nielen v Amazónii, ale na celom svete "nikomu nechýbala zdravotná starostlivosť". Zdôraznil, že sa treba "starať o ľudí, ktorí sú dôležitejší než ekonomika". "My ľudia sme chrámom Ducha svätého, nie ekonomiky," vyhlásil pápež v nedeľu, keď katolícka cirkev slávi slávnosť Zoslania Ducha svätého - Turíce.

Agentúra AFP spresnila, že podľa Asociácie pôvodných obyvateľov Brazílie sa koronavírus SARS-CoV-2 v oblasti Amazónie rozšíril už do 40 kmeňov, kde sa ním infikovalo vyše 500 ľudí a 102 ich nákaze podľahlo. Pri poslednom sčítaní ľudu z roku 2010 sa v Brazílii zistilo takmer 800.000 pôvodných obyvateľov žijúcich v 300 kmeňoch. Vzhľadom na ohrozenie národov Amazónie zriadili Peru a Kolumbia spoločný výbor s cieľom obmedziť šírenie nákazy v pohraničných oblastiach Amazonky, v ktorej žijú najmä Indiáni. Združenie organizácií pôvodných obyvateľov amazonskej kotliny (COICA) zastupujúce domorodých obyvateľov z deviatich krajín, na ktorých územie zasahuje amazonský tropický prales, vyzvalo nedávno na medzinárodnú pomoc s cieľom zabrániť vyhynutiu pôvodných obyvateľov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


František vo svojom príhovore ubezpečil, že si váži všetkých, ktorí sa najmä v čase pandémie starali o blížnych. Uviedol, že "s vďačnosťou a obdivom" v modlitbách pamätá na všetkých, ktorí pri starostlivosti o týchto chorých obetovali svoje životy, a apeloval na prítomných, aby sa k jeho modlitbám pridali. Na záver svojho príhovoru pápež povedal, že "z krízy, akou je tá súčasná, nevyjdeme takí, ako sme boli pred tým. Buď (budeme) lepší alebo horší". Vyzval preto ľudí, aby mali "odvahu zmeniť sa, byť lepší a pozitívne konštruktívni v pandemickej postkríze".

Viac o téme: ZdravotníctvoStarostlivosťKoronavírusPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu