Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najvyšší súd vo Venezuele potvrdil Guaidóovho rivala Parru ako predsedu parlamentu

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos, File)

CARACAS - Venezuelský najvyšší súd potvrdil v utorok Luisa Parru na poste predsedu venezuelského Národného zhromaždenia, čím ukončil niekoľko mesiacov trvajúcu patovú situáciu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Parra a líder venezuelskej opozície Juan Guaidó sa 5. januára 2020 obaja vyhlásili za predsedu Národného zhromaždenia (parlamentu). Konali sa totiž dve odlišné hlasovania a padli aj obvinenia z "parlamentného prevratu". Súdny tribunál zložený zo stúpencov venezuelského prezidenta Nicolása Madura v utorok vo vyhlásení potvrdil Parru vo funkcii. Guaidó označuje Parru za "spolupáchateľa diktatúry", pripomína AFP.

Národné zhromaždenie 5. januára hlasovalo o predĺžení pôsobenia opozičného lídra Guaidóa vo funkcii predsedu, ktorú zastáva od 5. januára 2019. Do budovy však boli vpustení len poslanci verní režimu prezidenta Madura a opoziční poslanci, ktorí s Guaidóom nesúhlasia. Parra, poznamenaný korupčnými kauzami, využil Guaidóovu neprítomnosť a vyhlásil sa za predsedu Národného zhromaždenia. Argumentoval tým, že v 167-člennom zhromaždení bol zvolený 81 hlasmi.

Opoziční zákonodarcovia následne odišli zasadať do redakcie spriatelených novín El Nacional, kde hlasmi približne stovky poslancov zvolili Guaidóa za predsedu parlamentu. Jednokomorové venezuelské Národné zhromaždenie je jedinou zložkou venezuelskej štátnej moci, v ktorej dominuje opozícia.Guaidó sa ešte 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť Madura. Za dočasného prezidenta ho následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane Spojených štátov. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou americkej vlády.

Viac o téme: PredsedaVenezuelaJuan GuaidóLuis ParraParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu