Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnešné rokovanie parlamentu: Poslanci schválili skrátené legislatívne konanie k dvom návrhom

Rokovanie parlamentu Zobraziť galériu (2)
Rokovanie parlamentu (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele zákona o športe a o vládnom návrhu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Zrýchlený režim odsúhlasili na stredajšom rokovaní parlamentu.

Novelou zákona o športe by sa mohla upraviť činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie. Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia.

Vládny návrh zákona o mimoriadnych štátnych zárukách by mal Slovensku umožniť uchádzať sa o pôžičky z nástroja Európskej únie. Pokryť by sa nimi mohli výdavky na pomoc trhu práce počas mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

Činnosť orgánov športových organizácií počas koronakrízy by sa mala upraviť

Činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie by sa mohla upraviť. Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú v stredu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. O novele rokujú v zrýchlenom režime.

Dnešné rokovanie parlamentu: Poslanci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Návrh novely zákona upravuje okruhy riešení v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, ktorý obmedzuje činnosť športových organizácií a môže zapríčiniť nemožnosť plnenia niektorých ustanovení zákona, a to bez zavinenia športovej organizácie. Právna úprava sa zameriava v súvislosti s krízovou situáciou na možnosť kolektívnych orgánov športovej organizácie hlasovať v listinnej podobe s využitím poštových služieb alebo hlasovať prostredníctvom elektronických prostriedkov a možnosť zasadnutia týchto orgánov prostredníctvom videokonferencie alebo iných prostriedkov informačnej a komunikačnej technológie.

Ďalšou zmenou je povinnosť pri prerokúvaní účtovnej závierky a výročnej správy športovej organizácie či zmena zákonnej lehoty na uskutočnenie riadneho zasadnutia najvyššieho orgánu národného športového zväzu. Medzi prechodné ustanovenia počas trvania mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 patrí aj výpočet príspevku uznanému športu na rok 2021, pri ktorom sa použijú vypočítané podiely uznaných športov na rok 2020.

"Ak ide o uznaný šport, v ktorom sa súťaží vo viacerých športových odvetviach alebo vo viacerých kategóriách, pri výpočte podielu uznaného športu na rok 2023 sa zohľadnia váhy športových odvetví a váhy pre kategóriu mužov, kategóriu žien a zmiešanú kategóriu použité pri výpočte podielu uznaného športu na rok 2022," vyplýva z materiálu z dielne rezortu školstva. Ministerstvo školstva poskytne v roku 2021 príspevok športovcom podľa zoznamu športovcov top tímu v roku 2020 vo výške príspevku poskytnutého príslušnému športovcovi v roku 2020, ak športovec bude športovým reprezentantom aj v roku 2021.

Ministerstvo školstva v rokoch 2020 a 2021 nevydá rozhodnutie o zrušení osvedčenia, ak národný športový zväz v príslušnom kalendárnom roku nemal 100 aktívnych športovcov registrovaných za športový klub v registri fyzických osôb v športe alebo neorganizoval celoštátnu súťaž dospelých alebo celoštátnu súťaž mládeže.

Poslanci ukončili deň diskusiou o pôsobení OSSR v rámci misie NATO

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili prvý deň ôsmej schôdze národnej rady. V závere dňa sa venovali diskusii o pokračovaní pôsobenia Ozbrojených síl (OS) SR v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) NATO v Lotyšsku, Litve, Estónsku a Poľsku. Súčasný mandát v rámci zahraničnej misie by sa pre opatrenia prijaté pre pandémiu ochorenia COVID-19 mohol predĺžiť do 15. decembra.

Opoziční poslanci z ĽSNS nesúhlasili s predloženým vládnym návrhom na zmenu mandátu a na vyslanie OSSR v rámci operácie. Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) počas diskusie povedal, že nevyslyšať pomoc partnerov by bolo proti princípu solidarity, ktorou sa riadi Aliancia. Slovensko má podľa neho dôvod dotknutým krajinám pomôcť. Vysvetlil, že ak prestane platiť, že si majú členovia Aliancie navzájom pomáhať, môže to mať pre Slovensko následky, keďže je menším partnerom.

Poslanci budú pokračovať v schôdzi vo štvrtok (4. 6.) od 9. hodiny ráno. Venovať sa majú dvom vládnym novelám, o ktorých rokujú v zrýchlenom režime a ktoré v stredu posunuli do druhého čítania, a to o novele zákona o športe a vládnom návrhu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách. Na programe schôdze majú poslanci tiež novelu zákona o prokuratúre, očakáva sa diskusia k zmenám v spôsobe voľby generálneho prokurátora. Čaká ich tiež tradičná hodina otázok.

Viac o téme: ZákonyRokovanie SlovenskoNR SRParlamentSkrátené legislatívne konanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu