Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS v Česku: Hamáček chce otvoriť hraničné priechody, baňa Darkov prerušila ťažbu

Jan Hamáček Zobraziť galériu (2)
Jan Hamáček (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

PRAHA - Český minister vnútra Jan Hamáček chce otvoriť všetky hraničné priechody s Rakúskom aj Nemeckom. Takýto návrh ešte v pondelok predloží vláde, píše český Deník N.

"Môj tím ráno rokoval s poľskými a nemeckými kolegami, aby boli podmienky podobné. Po novom budú kontroly prebiehať iba náhodne," napísal Hamáček na Twitteri. Keď vláda jeho návrh schváli, naďalej bude platiť povinnosť doložiť negatívny test na koronavírus, čo vyžaduje Česko aj Rakúsko.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Česku sa v pondelok mohli do tried - po viac ako dvoch mesiacoch - vrátiť žiaci navštevujúci 1. stupeň základných škôl. Niekde sa ich takto dobrovoľne vrátila zhruba polovica, inde výrazne menej, informuje portál Novinky.cz.

V ČR dosiaľ potvrdili 8957 prípadov nákazy koronavírusom a 315 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje. Z ochorenia sa tam dosiaľ vyliečilo 6083 ľudí, pričom aktuálne je hospitalizovaných 148 osôb, informuje na svojej webstránke ministerstvo zdravotníctva.

Baňa Darkov prerušila ťažbu

V bani Darkov v okrese Karviná bola prerušená ťažba po tom, ako sa medzi jej zamestnancami rozšíril nový druh koronavírusu. Moravskosliezsky hajtman (župan) Ivo Vondrák medzitým vyhlásil, že v karvinskom okrese nebude aj napriek šíreniu nákazy vyhlásený stav ohrozenia. V pondelok o tom informoval server Novinky.cz. Z bane je aj napriek prerušeniu ťažby naďalej odčerpávaná voda a je zabezpečovaná ventilácia. Lekári už v súvislosti s infekciou otestovali všetkých jej 2400 zamestnancov.

KORONAVÍRUS v Česku: Hamáček
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Riaditeľka krajskej hygienickej stanice Pavla Svrčinová zdôraznila, že žiadna z nakazených osôb nemusela byť hospitalizovaná, pričom úradom sa darí stopovať ich kontakty. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch ešte v nedeľu vyhlásil, že ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu, sa dokázateľne nakazilo 154 zamestnancov bane a 54 ich rodinných príslušníkov. Medzi nakazenými zamestnancami bane je aj šesť osôb z Poľska. Ďalšie štyri nakazené osoby sú zamestnanci iných baní.

Úrady v tejto súvislosti v okrese s platnosťou od pondelka obmedzili počet ľudí na verejných udalostiach na 100, pričom ponechali v platnosti zákazy návštev v domovoch sociálnych služieb, liečebniach dlhodobo chorých a v nemocniciach. Karviná leží v Moravsko-sliezskom kraji na severovýchode ČR.

Situácia v tomto kraji podľa Vojtěcha nie je závažná a problém je lokálny. V ČR dosiaľ potvrdili 8957 prípadov nákazy koronavírusom a 315 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje. Z ochorenia sa tam dosiaľ vyliečilo 6083 ľudí, pričom aktuálne je hospitalizovaných 148 osôb, informuje na svojej webstránke ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: ČeskoPandémiaKoronavírusJan HamáčekBaňa Darkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu