Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Austráliou sa prehnala silná búrka: Spôsobila rozsiahle výpadky elektriny

Silná búrka spôsobila rozsiahle výpadky elektriny v Austrálii
Silná búrka spôsobila rozsiahle výpadky elektriny v Austrálii (Zdroj: TASR/Richard Wainwright/AAP Image via AP)

PERTH - Silná búrka zanechala na západnom pobreží Austrálie bez elektrickej energie desaťtisíce domácností a spôsobila škody na majetku. Úrady bezprostredne nehlásili žiadne obete ani zranených. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

Rozsiahly búrkový systém, ktorý zasiahol mimoriadne veľké územie, je pozostatkom cyklónu Mangga, ktorý sa nad Indickým oceánom zrazil so studeným frontom. Búrka zasiahla približne 1200 kilometrový pás západného pobrežia od mesta Carnarvon po mys Cape Leeuwin vrátane Perthu, hlavného mesta štátu Západná Austrália. Rýchlosť vetra v noci dosahovala v nárazoch až 90 kilometrov za hodinu.

Podľa Neila Bennetta z austrálskeho meteorologického úradu dážď a 8-metrové vlny spôsobili pozdĺž pobrežia záplavy a erodovali pláže. Búrka začala ustupovať v pondelok popoludní miestneho času.

Počas mimoriadnej situácie zaznamenalo výpadok elektrickej energie približne 65.000 domácností a administratívnych budov. V pondelok v poobedňajších hodinách miestneho času boli dodávky elektrickej energie na väčšine zasiahnutého územia znova obnovené. Bez energie však stále zostávalo zhruba 24.000 domácností.

Viac o téme: BúrkaAustráliaPerthVýpadky elektriny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu