Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie: Zrútil sa airbus s vyše 100 ľuďmi na palube, prežili len dvaja

Tragický pád lietadla v Pakistane Zobraziť galériu (8)
Tragický pád lietadla v Pakistane (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

ISLAMABAD - Haváriu dopravného lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo pri pakistanskom meste Karáči, prežili najmenej dve osoby na palube. Uviedli to dvaja nemenovaní predstavitelia pakistanského leteckého úradu, ktorých citovala agentúra AP.

Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na pakistanský letecký úrad. Na záberoch štátnej televízie bolo vidno vrak lietadla spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA). Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím. Lietadlo typu Airbus A320 štátnej leteckej spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA), ktoré smerovalo do Karáči na juhu krajiny z výchopakistanského mesta Láhaur, sa zrútilo do obývanej oblasti tesne pred pristátím a pri páde poškodilo množstvo domov.

Podľa najnovších údajov úradu pre civilné letectvo bolo na palube 91 pasažierov a sedem členov posádky. Predstavitelia letiska v meste Láhaur, odkiaľ lietadlo štartovalo, predtým informovali o 107 osobách na palube. Podľa lokálnych televíznych staníc zranenia utrpeli traja ľudia, ktorí sedeli v prvom rade sedadiel. Medzi preživšími je podľa Geo TV aj riaditeľ Bank of Punjab Zafar Masúd, ktorého z miesta havárie odniesli na nosidlách. Previezli ho do nemocnice a jeho stav je stabilizovaný.

Záchranári zatiaľ objavili najmenej 17 mŕtvych tiel a šesť zranených; sú medzi zrejme aj osoby, ktoré sa v čase pádu lietadla nachádzali na zemi. Okolie miesta havárie uzavreli policajti a vojaci s ochrannými rúškami na tvárach. Podľa pakistanského leteckého úradu pilot lietadla vyslal núdzový signál s tým, že došlo k zlyhaniu jedného z motorov, a pred haváriou uskutočnil dva alebo tri pokusy o pristátie.

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

Tragédia krátko po otvorení prevádzok

Obývaná oblasť pri Džinnáhovom medzinárodnom letisku, známa ako Model Colony, je chudobnou a preľudnenou štvrťou. K incidentu došlo iba niekoľko dní po tom, ako Pakistan začal po koronavírusovej kríze obnovovať prevádzku komerčných letov. 

Počet cestujúcich nesedí

Informácie médií o počte ľudí na palube sa ale od údajov oznámeného starostom líšia. Podľa pakistanského denníka Dawn povedal hovorca leteckej spoločnosti PIA, ktorej lietadlo patrilo, že na palube bolo 90 pasažierov a osemčlenná posádka. Televízia Geo už zverejnila zoznam cestujúcich, podľa ktorého na palube cestovalo 51 mužov, 31 žien a deväť detí. Úrad pre civilné letectvo oznámil, že v lietadle bolo 99 ľudí vrátane posádky.

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

Riaditeľ banky, ktorý údajne prežil

Podľa Geo bolo možné z trosiek vyslobodiť 15 až 20 ľudí a osem ľudí bolo kvôli zraneniu prevezených do nemocnice. Geo tiež oznámila, že pri nehode prišiel o život novinár Ansar Nakvi, ktorý v minulosti pracoval pre stanicu The News. Na palube bol tiež riaditeľ pandžábskej banky Zafar Masuda, ktorého rodina potvrdila, že prežil. PIA počíta s tlačovou konferenciou.

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Achtar povedal, že zničených bolo najmenej šesť domov. Náčelník generálneho štábu armády Džaved Badžva kondoloval pozostalým. Geo oznámila, že sa podarilo asi 20 ľudí vyslobodiť z trosiek, ale našlo sa telo päťročného dieťaťa a ďalšieho človeka. Zatiaľ pokračujú záchranné práce.

Pilot vraj oznámil zlyhanie jedného z motorov

Airbus štartoval o jednej hodine popoludní miestneho času (o 10:00 SELČ) z Láhaure a v Karáčí mal pristáť za necelé dve hodiny. Pred prerušením kontaktu posádka oznámila podľa pakistanskej agentúry pre civilné letectvo zlyhanie jedného motora a požiadala o núdzové pristátie. Svedkovia videli lietadlo niekoľkokrát obiehať v blízkosti letiska. Podľa stanice Geo dostal pilot informáciu, že sú na pristátie pripravené obe letiskové dráhy.

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

Na miesto vyrazili sanitky a záchranári a armáda poslala jednotku rýchleho nasadenia. Na záberoch odvysielaných televíziou Geo bolo vidieť v blízkosti miesta nešťastia mnoho ľudí. Sanitky si medzi nimi museli kliesniť cestu. Armáda vyslala tiež vrtuľník k odhadu škôd a potrebného zásahu záchranárov. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo mimoriadnu situáciu vo všetkých veľkých karáčských nemocniciach.

MIMORIADNE Ďalšie letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

Viac o téme: HaváriaLietadloAirbus A320Karakáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu