Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posledné slová pilotov z lietadla smrti! VIDEO Spoveď muža, ktorý prežil: Sekundy hrôzy

Havária lietadla v Karáči Zobraziť galériu (3)
Havária lietadla v Karáči (Zdroj: YouTube/Guardian News)

KARÁČÍ – Po piatkovom leteckom nešťastí v juhopakistanskom veľkomeste Karáčí zomrelo 97 z 99 ľudí, ktorí boli na palube havarovaného stoja. Jeden z dvoch preživších mužov prehovoril.

Pakistanská televízia Geo získala spoveď muža, ktorý prežil pád lietadla Airbus A-320. Stroj letel do Karáčí z Láhauru a pilot krátko pred pádom hlásil technické problémy. „Ľudia sa začali vrúcne modliť,“ povedal 24-ročný Mohammad Zubair z nemocničného lôžka v civilnej nemocnici v Karáči.

Podľa jeho slov sa lietadlo dotklo zeme, no pilot musel opäť vzlietnuť, následne „hľadal prázdny priestor“, aby s lietadlom pristál. To sa mu však nepodarilo a stroj spadol.

„Zo všetkých strán som počul krik detí i dospelých, videl som len dym a plamene. Rozopol som si bezpečnostný pás a uvidel svetlo. Šiel som k nemu,“ priblížil s tým, že vyskočil z vraku z asi trojmetrovej výšky.

Zubair utrpel popáleniny, podľa miestnych úradov je v stabilizovanom stave. Na otázku, koľko času uplynulo medzi dvoma pokusmi o pristátie, odvetil, že maximálne 15 minút. „Pilot udržal lietadlo ďalších desať až pätnásť minút vo vzduchu a pokúsil sa druhýkrát pristáť, lietadlo však spadlo.“

Tragické nešťastie akoby zázrakom prežil aj riaditeľ pandžábskej banky Zafar Masuda, ktorý utŕžil viacero zlomenín. Hovorca vlády provincie Sindh potvrdil, že je „pri vedomí a dobre reaguje“.

Posledné slová pilotov z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

Prišli sme o motory

Podľa denníka The  Guardian piloti bezprostredne pred pádom stroja hlásili poruchu obidvoch motorov. „Približujeme sa napriamo, prišli sme o motory,“ oznámil pilot riadiacej veži.

„Potvrďte pokus o pristátie na bruchu. Smiete pristáť na dráhe 25,“ ohlásila veža. Piloti sa vtedy zrejme márne usilovali o vysunutie podvozku. „Rozumiem. Mayday. Mayday. Mayday. Pakistan 8303.“

„Pakistan 8303. Rozumiem. Obe ranveje sú dostupné pre pristátie,“ zaznelo z riadiacej veže. V tej chvíli sa však piloti odmlčali - lietadlo sa zrútilo do husto obývanej štvrti v Karáči.

Posledné slová pilotov z
Zobraziť galériu (3)

Tragická séria chýb

Indická televízia NDTV v pondelok informovala, že kapitán lietadla Sajjad Gull ignoroval tri varovania od pracovníkov letovej prevádzky, ktorí ho upozorňovali na rýchlosť a výšku stroja pred pristátím.

Keď sa lietadlo prvý raz pokúšalo pristáť na letisku v Karáčí, bolo približne o 762 metrov vyššie, než by sa v danej situácii malo nachádzať. K ranveju sa teda blížilo vyššou rýchlosťou. Piloti sa ale napriek varovaniu z riadiacej veže rozhodli pokračovať.

Snímky skupiny Plane Spotters Pakistan zas poukazujú na to, že lietadlo nemalo pred prvým pokusom o pristátie vysunutý podvozok, šlo o neúspešný pokus o pristátie na bruchu stroja. Tesne pred haváriou už vysunutý bol.

Bezprostredne pred katastrofou hlásil pilot poškodené oba motory. Či sa pod tragédiu podpísala chyba pilota, alebo technické problémy, ukáže vyšetrovanie.

Našli čiernu skrinku zrúteného lietadla

Zapisovač letových údajov odovzdajú vyšetrovacej komisii, oznámil v nedeľu hovorca leteckej spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA).

Pri havárii v husto osídlenej pakistanskej oblasti bolo poškodených 25 domov, ich obyvatelia dostali náhradné ubytovanie. Vláda oznámila, že zaplatí náklady na opravu stavieb. Bude sa zaoberať aj poškodenými autami. Miesto pádu lietadla sa nachádza len asi dva kilometre od pristávacej dráhy. Telá mŕtvych boli odvezené do nemocnice, nie všetky už boli identifikované.

Presná príčina zrútenia nie je zatiaľ známa. Pilot však krátko pred pádom hlásil technické problémy, uviedol riaditeľ PIA Aršad Malik. Rádiová komunikácia poukazuje na vypovedanie motorov.

Piatková nehoda, ktorá si vyžiadala 97 obetí na životoch, bola najhorším leteckým nešťastím v Pakistane od roku 2012, kedy sa za búrky zrútil pri Islamabade boeing a v troskách zahynulo 127 ľudí.

Viac o téme: LietadloPakistanHaváriaTragédiaKaráči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu