Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Turecký prezident nariadil celoštátny zákaz vychádzania

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu nariadil v pondelok po prvý raz od začiatku pandémie celoštátny štvordňový zákaz vychádzania počas sviatku prerušenia pôstu (íd al-fitr), ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Zákaz vychádzania začne platiť v sobotu, v predvečer tohto sviatku, informovala agentúra AP.

Erdogan po zasadnutí vlády uviedol, že verí tomu, že po ďalšom kole obmedzení pohybu v termíne 23.-26. mája už žiadne ďalšie potrebné nebudú. Ramadán sa tento rok začal 24. apríla. Tento pôstny mesiac sa končí trojdňovým sviatkom íd al-fitr, počas ktorého sa moslimovia tradične schádzajú pri spoločnom jedle a ďakujú Bohu za to, že im pomohol prekonať strasti ramadánu. Turecká vláda sa rozhodla zavádzať krátke zákazy vychádzania počas víkendov či sviatkov, a nie celkové zákazy voľného pohybu, aby tak čo najviac zabránila negatívnemu dosahu reštrikcií na oslabenú ekonomiku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Istanbule a ďalších veľkých mestách platilo napríklad od 16. mája štvordňové obmedzenie pohybu. Od vypuknutia pandémie nariadili víkendový zákaz vychádzania v 31 tureckých mestách vrátane Istanbulu a hlavného mesta Ankary. Tentokrát však budú musieť zákaz vychádzania dodržiavať obyvatelia všetkých 81 provincií v krajine.

Erdogan oznámil, že sa predlžuje zákaz cestovať z a do veľkých miest a provincií vrátane Istanbulu a Ankary na ďalších 15 dní. Niektoré mešity sa podľa jeho slov otvoria od 29. mája na dve modlitby denne - potrebné bude dodržiavať spoločenský odstup. O dva mesiace sa navyše predĺži dočasné prepustenie 60.000 väzňov z väzníc s minimálnym stupňom stráženia, ktorých na slobodu pustili v apríli. Školy sa otvoria v septembri.

Ako vyplýva z údajov tureckého ministerstva zdravotníctva, za posledných 24 hodín pribudlo 31 nových úmrtí na koronavírus, čo je najmenej od konca marca. Celkovo ochoreniu COVID-19 v Turecku podľahlo 4171 ľudí. Počet nakazených sa do pondelka zvýšil o 1158 na 150.593.

Viac o téme: ZákazVychádzanieTureckoRecep Tayyip ErdoganKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu