Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Španielsko hlási len 87 nových úmrtí na COVID-19

Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 87 nových úmrtí na ochorenie COVID-19.
Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 87 nových úmrtí na ochorenie COVID-19. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alvaro Barrientos)

MADRID - Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 87 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast za posledné dva mesiace. Počet nových úmrtí je zároveň prvýkrát od 16. marca nižší ako 100. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v nedeľu informovala agentúra AP. 

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si tak v Španielsku celkovo vyžiadala už 27.650 obetí na životoch, pričom v krajine doteraz zaevidovali 277.719 infikovaných, uvádza AP. Za posledných 24 hodín pritom pribudlo 1214 nakazených. Šírenie nákazy v Španielsku vrcholilo začiatkom apríla, keď denne hlásili vyše 900 úmrtí. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Španielska vláda vyhlásila 14. marca stav núdze a zaviedla prísne obmedzenia pohybu. Od 11. mája začala s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 z celkových 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike.

Povolené sú tam od pondelka zhromaždenia do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania určitých obmedzení. Otvorili sa tiež niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia však zostali aj naďalej platiť v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska. Paralelne s postupným uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa domáceho obyvateľstva sa vláda rozhodla nariadiť dvojtýždňovú karanténu pre všetkých zahraničných turistov, ktorí po 15. máji prekročia hranice Španielska.

Viac o téme: ObeteNárastúmrtiaŠpanielskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu