Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koronavírus znemožnil veľké oslavy v Česku: Pamiatka konca vojny prebehla aj bez veteránov

Pamätník 2. svetovej vojny v Prahe Zobraziť galériu (2)
Pamätník 2. svetovej vojny v Prahe (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Najvyšší predstavitelia ČR si v piatok na pražskom Vítkove pripomenuli 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Tradičný pietny akt však pre pandémiu koronavírusu prebehol tento rok bez divákov a s obmedzeným počtom účastníkov, ktorí prichádzali postupne v desaťminútových intervaloch a po položení vencov a minúte ticha odchádzali. Informoval o tom server Novinky.cz.

Na spomienke sa za súčasných okolností nemohli zúčastniť ani veteráni druhej svetovej vojny. Mnohým z nich je už viac ako 90 rokov a ako veková skupina najviac ohrozená koronavírusom sa zdržiavajú prevažne vo svojich domovoch.

"Niektorí to nesú veľmi ťažko (že nemohli prísť). Každý rok hovoria, že je to už možno naposledy, čo si (toto) výročie pripomínajú," uviedol predseda Československej obce legionárskej Pavel Budinský. Na Vítkov okrem prezidenta Miloša Zemana, ktorý dorazil spomedzi českých ústavných činiteľov ako prvý, postupne prišli aj premiér Andrej Babiš, predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček a šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Premiér Babiš pri tejto príležitosti vyhlásil, že situácia vo svete ani 75 rokov po skončení vojny nie je dobrá. Svetové mocnosti nie sú podľa neho schopné sa dohodnúť a Bezpečnostná rada OSN zlyháva. Česko je ale podľa Babiša v bezpečí vďaka členstvu v NATO a EÚ. "Vojnu je ale treba pripomínať mladým, rovnako ako hrdinov, ktorí padli za slobodu," uviedol premiér.

Katolícku cirkev na pietnom akte zastupoval pražský arcibiskup Dominik Duka a mesto Praha primátor Zdeněk Hřib. Šéf pražského magistrátu zdôraznil, že koniec vojny nepriniesol veľkej časti Európy slobodu. "(Sovietsky) osloboditeľ sa čoskoro zmenil na dobyvateľa" a ku skutočnej slobode ČR dospela až v roku 1989, vyhlásil Hřib na Vítkove.

Viac o téme: PamiatkaČeskoDeň víťazstva nad fašizmom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu