Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Austrálii polícia obvinila muža z 30 rokov starej vraždy amerického matematika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SYDNEY - Austrálska polícia v utorok oznámila, že po vyše 30 rokoch obvinila muža z vraždy amerického matematika Scotta Johnsona. Motívom mala byť homofóbia, píše agentúra AP.

Polícia v austrálskom štáte Nový Južný Wales uviedla, že z Johnsonovej vraždy obvinila 49-ročného muža, ktorého nemenovala. Johnson zomrel v roku 1988 pri páde z útesu. Muža zatkli na jeho pozemku pri meste Sydney. Polícia ho odviedla na stanicu, kde ho vypočula a neskôr obvinila. Prepustenie na kauciu obvinený odmietol.

Scotta Johnsona našli mŕtveho pod útesom blízko Sydney 10. decembra 1988. Polícia spočiatku jeho smrť klasifikovala ako samovraždu a prípad uzavrela. V roku 2012 ho opäť otvorila, ale na uzavretie jej chýbali dôkazy. V roku 2017 uviedla, že Johnsona zhodil z útesu neznámy útočník z dôvodu jeho sexuálnej orientácie. V roku 2018 polícia ponúkla za akékoľvek informácie o jeho smrti odmenu milión austrálskych dolárov (599.000 eur). Johnsonova rodina sľúbila sumu zdvojnásobiť.

Scottov brat Steve Johnson v stanovisku uviedol, že jeho brat symbolizuje všetkých tých, ktorí prišli o život v dôsledku homofóbie. Zároveň dúfa, že vyšetrenie Scottovej smrti pomôže vyriešiť aj iné, dosiaľ neuzavreté prípady. Scott Johnson študoval na Kalifornskom technologickom inštitúte (CALTECH), v britskom Cambridgei aj na Harvarde. V roku 2018 polícia uskutočnila analýzu 88 podozrivých prípadov z rokov 1976 - 2000. Až 27 z nich autori spojili s násilím z dôvodu sexuálnej orientácie.

Viac o téme: VraždaPolícia Austrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu