Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stovky ľudí v Belehrade vyšli do ulíc: Proti prezidentovi Vučičovi protestovali pred jeho úradom

Akcia bola pomerne hlučná, niektorí demonštranti totiž pískali alebo búchali do hrncov, ktoré si priniesli.
Akcia bola pomerne hlučná, niektorí demonštranti totiž pískali alebo búchali do hrncov, ktoré si priniesli. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Stovky ľudí sa vo štvrtok večer zhromaždili na proteste pre úradom srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, ktorého obviňujú z potláčania demokratických slobôd. Akcia bola pomerne hlučná, niektorí demonštranti totiž pískali alebo búchali do hrncov, ktoré si priniesli, informovala agentúra AP.

Väčšina z protestujúcich mala na tvári rúško, pravidlá spoločenských odstupov však nedodržiavala. V určitom okamihu dokonca demonštranti vedení opozičnými lídrami zvalili kovové ploty a dostali sa k hlavnému vchodu do budovy. Tam nachvíľu postávali a následne sa rozišli. Bezpečnostná stráž voči nim nezasiahla, uvádza AP. 

Protest sa konal deň po tom, ako parlament hlasovaním ukončil núdzový stav v krajine a vláda zrušila zákaz vyhádzania zavedený v snahe zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Kritici populistického prezidenta Vučiča obviňujú z toho, že núdzový stav zneužíval na upevnenie svojej moci pred júnovými parlamentnými voľbami. Samotný Vučič to popiera.

Voľby v dôsledku pandémie presunuli z apríla na 21. júna. Niektorí predstavitelia už avizovali, že ich budú bojkotovať. Hlasovanie podľa nich totiž nebude slobodné a férové, keďže Vučič má kontrolu nad mainstreamovými médiami, vďaka čomu sa v nich nedostáva priestor kritickým hlasom. 

Srbská vláda zaviedla v polovici marca jedny z najprísnejších karanténnych opatrení v Európe. Prezident Vučič vyhlásil 15. marca stav núdze a o tri dni neskôr aj zákaz nočného vychádzania. O desať dní na to pribudol aj zákaz vychádzania cez víkend. Ľudia nad 65 rokov mali zakázané vychádzať zo svojich domovov s výnimkou krátkych nákupov. Nahnevaní Srbi v ostatnom čase proti zavedeným obmedzeniam viackrát protestovali zo svojich balkónov. 

Rozhodnutie ukončiť stav núdze prijal v stredu srbský 250-členný parlament na základe stabilne klesajúceho počtu nových prípadov nakazených. Srbsko dosiaľ zaznamenalo 9848 prípadov nákazy novým koronavírusom vrátane celkových 206 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

Viac o téme: PrezidentProtestyDemonštrantiDemokraciaSrbskoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu