Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FBI v roku 1950 plánovala masové zatýkanie

NEW YORK - Niekdajší riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) John Edgar Hoover plánoval zatknúť 12 000 Američanov, ktorých považoval za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Vyplýva to z odtajnených dokumentov.

Bývalý šéf FBI poslal svoju požiadavku americkému prezidentovi Harrymu Trumanovi iba niekoľko dní po začiatku vojny v Kórei v roku 1950.

Podľa denníka New York Times ho požiadal, aby masové zatýkanie povolil v záujme boja proti "zrade, špionáži a sabotážam". O tom, či povolenie dostal, neexistujú však žiadne dôkazy. Hoover chcel prezidenta presvedčiť, aby obišiel niekoľko storočí starý zákon o osobnej slobode - habeas corpus, ktorý chráni občanov pred nezákonným zatknutím.

Zoznam podozrivých ľudí pritom údajne zostavoval celé roky. "Je na ňom asi 12 000 ľudí, z ktorých 97 percent tvoria občania Spojených štátov amerických," napísal Hoover v odtajenom dokumente. New York Times nepriniesli žiadne bližšie informácie o identite podozrivých. Americké ministerstvo vnútra plán odtajnilo spolu s ďalšími dokumentmi z obdobia studenej vojny v rokoch 1950 až 1955 tento týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu